Провал за всяка четвърта поръчка в община Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:45 / 09.05.2011
756
Всяка четвърта обществена поръчка, обявена от община Варна в последните 5 години, е изцяло или частично провалена. Това сочи проверка в публичния регистър на Агенцията по обществени поръчки. 487 са проведените от администрацията процедури от 2006 г. до сега. Конкурсите са прекратявани частично или изцяло от една страна по инициатива на възложителя - общината с аргументацията, че няма кандидати, които отговарят на поставените критерии. Не са малко и казусите, в които се намесва Комисията за защита на конкуренцията, която връща процедурите. Обикновено експертите на антимонополния орган установяват прокарването на незаконосъобразни практики или неправилна преценка от страна на оценителните комисии.

Драстично спада броят на обявените от администрацията процедури през миналата година. За 2010 г. са открити само 43 обществени поръчки. Половината от тях са спрени напълно или частично без да се избере изпълнител. Така на практика администрацията има проведени едва 23 успешни конкурса. Анализът в годините назад показва, че тогава процентът на успеваемост е доста по-нисък, а съборените от Комисията за защита на конкуренцията процедури е доста по-голям. Само от началото на 2010 г. антимонополният орган е постановил незаконосъобразност в една или друга част на решенията на общината в 11 от обжалванията. Това означава, че всеки втори, който е участвал в конкурс, обявен от местната администрация може да събори решението й пред специализирания орган.

През 2007 г. община Варна е била сред най-големите възложители със сключени 305 договора и се е нареждала на второ място, непосредствено след столичната администрация. За 2010 г. броят на сключените договори е 96 или три пъти по-малко. Причината може да е както настъпилата финансово-икономическа криза, така и в разбиването на големите процедури на малки обществени поръчки. По този начин се избягва задължителното провеждане на конкурси и обявяването им пред агенцията по обществени поръчки.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).