Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Провал за всяка четвърта поръчка в община Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:45 / 09.05.2011Коментари (0)756
© Varna24.bg
Всяка четвърта обществена поръчка, обявена от община Варна в последните 5 години, е изцяло или частично провалена. Това сочи проверка в публичния регистър на Агенцията по обществени поръчки. 487 са проведените от администрацията процедури от 2006 г. до сега. Конкурсите са прекратявани частично или изцяло от една страна по инициатива на възложителя - общината с аргументацията, че няма кандидати, които отговарят на поставените критерии. Не са малко и казусите, в които се намесва Комисията за защита на конкуренцията, която връща процедурите. Обикновено експертите на антимонополния орган установяват прокарването на незаконосъобразни практики или неправилна преценка от страна на оценителните комисии.

Драстично спада броят на обявените от администрацията процедури през миналата година. За 2010 г. са открити само 43 обществени поръчки. Половината от тях са спрени напълно или частично без да се избере изпълнител. Така на практика администрацията има проведени едва 23 успешни конкурса. Анализът в годините назад показва, че тогава процентът на успеваемост е доста по-нисък, а съборените от Комисията за защита на конкуренцията процедури е доста по-голям. Само от началото на 2010 г. антимонополният орган е постановил незаконосъобразност в една или друга част на решенията на общината в 11 от обжалванията. Това означава, че всеки втори, който е участвал в конкурс, обявен от местната администрация може да събори решението й пред специализирания орган.

През 2007 г. община Варна е била сред най-големите възложители със сключени 305 договора и се е нареждала на второ място, непосредствено след столичната администрация. За 2010 г. броят на сключените договори е 96 или три пъти по-малко. Причината може да е както настъпилата финансово-икономическа криза, така и в разбиването на големите процедури на малки обществени поръчки. По този начин се избягва задължителното провеждане на конкурси и обявяването им пред агенцията по обществени поръчки.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: