Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проведе се първото заседание на Регионалният съвет за развитие
Автор: Екип Varna24.bg 14:59 / 21.11.2008Коментари (0)447
В Областна администрация Варна днес се проведе първото заседание на Регионалният съвет за развитие в Североизточен район. Членове на регионалния съвет за развитие са представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта, Министерството на държавната администрация и административната реформа и Министерството на извънредните ситуации, определени от съответния министър, представител на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, областните управители на областите, включени в Североизточен район, представители на общините от всяка област, включена в района, и по един представител на представителните организации на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище.

Заседанието бе свикано от Министъра на регионалното развитие и благоустройството в изпълнение на разпоредбите на Закона за регионалното развитие, приет през м. май т.г., в сила от 31.08.2008 г. и Правилника за прилагането му, който определя срок до края на м.ноември 2008г. за свикване на първото заседание на Регионалните съвети за развитие.

Съгласно новия Закон за регионалното развитие, съобразен с изискванията на общата класификация на териториалните единици за статистически цели, прилагана в Европейския съюз, България е разделена на 6 района, съотвестващи на ниво 2 от Европейската Номенклатура на териториално-статистическите единици - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен, които не са административно-териториални единици. В пет от районите, с изключение на Югозападния, настъпиха промени в териториалния им обхват. Сереоизточен район от ниво 2, от който Областите Разград и Силистра преминаха в териториалния обхват на Северен централен район от ниво 2, вече включва 4 области и 35 общини, които са административно-териториални единици: Варненска област с 12 общини, Добричка област с 8 общини, Шуменска област с 10 общини и Търговищка област с 5 общини.

Регионалният съвет за развитие (РСР) е орган за провеждане на държавната политика за регионално развитие в съответния район от ниво 2. РСР осъществява стратегическото планиране на регионалното развитие и регионална координация на Оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС. Сред функциите на Съвета са обсъждането и одобряването на проекта на регионалния план за развитие (РПР), както и годишните доклади за наблюдението на изпълнението на РПР, обсъждането и съгласуването на проектите на съответните областни стратегии за развитие, обсъждане и изготвяне на становища по годишните и заключителните доклади за изпълнението на Оперативните програми и др. РСР участва и в процеса на наблюдение на изпълнението на оперативните програми, чрез определени от него представители в комитетите за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка и оперативните програми. На РСР се делегират нови функции като осъществяването на регионална координация при изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, оказващи въздействие върху развитието на района чрез създаване на Регионален координационен комитет към РСР. Засилва се експертният подход в дейността на РСР, като в тази връзка Законът за регионалното развитие предвижда създаването на специализирани комисии в областта на публичната инфраструктура, конкурентноспособността, развитието на човешките ресурси и околната среда. По-широкото представителство на общините в Регионалния съвет за развитие засилва ролята им по отношение участие в управлението на регионалното развитие.

На първото заседание на РСР в Североизточен район за председател бе избран г-н Христо Контров - Областен управител на Област с административен център Варна и г-н Емил Дичев - кмет на Община Белослав за заместник-председател.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: