Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Проведе се заседание на Североизточния регион за планиране
Автор: Екип Varna24.bg 18:00 / 31.03.2009Коментари (0)704
Днес се проведе второто заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район, свикано от г-н Христо Контров - областен управител на Варненска област и Председател на РСР на Североизточен район на основание чл.52, ал.2, т.1 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие (ППЗРР). На заседанието с право да гласуват и вземат решения присъстваха членовете на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район - представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта, Министерството на държавната администрация и административната реформа и Министерството на извънредните ситуации, определени от съответния министър, представител на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, областните управители на областите, включени в Североизточен район, представители на общините от четирите области, включени в района, представители на представителните организации на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище. Поканени бяха и организации от Североизточен район, имащи отношение към регионалното развитие.

В хода на заседанието бе одобрен и приет протокола от първото заседание на РСР на СИР, проведено на 21 ноември 2008г. и представена информация от Председателя на съвета за изпълнението на взетите решенията. Членовете на Регионалния съвет обсъдиха и приеха Годишната индикативна програма за работата на РСР през 2009 година, която е разработена в съответствие с изискванията на чл.49, т.15 от ППЗРР от областните управители на Област Варна и Област Търговище, председателстващи регионалния съвет през 2009 година. В Годишната индикативна програма са определени основните цели и приоритети за дейността на РСР на СИР през 2009 година, както и финансовите ресурси, необходими за реализирането на планираните дейности.

По предложение на Областния управител на област Добрич, в дневния ред бе включена и обсъдена допълнителна точка: „Разглеждане на и подкрепа за проекти на Областния съвет за развитие на област Добрич, свързани с цялостното социално-икономическо развитие на Североизточен район относно: Основен ремонт и разширяване на път ІІ-29 в участъка между град Добрич и град Варна и Рехабилитация на път ІІ-71 в участъка град Добрич - КК „Албена" и завършване на нов участък в района на с. Батово".

Председателят на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район - г-н Христо Контров запозна присъстващите с откритото писмо на Председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и Председателя на Комитета на регионите Люк Ван ден Бранде, относно активизиране участието на гражданите в изборите за Европейски Парламент и призовава за активно съдействие всички представители, заемащи изборни длъжности на местно, регионално, национално или европейско равнище, които носят отговорност за информиране и мобилизиране на гражданите да осъзнаят решаващото значение на техния глас, тъй като той им позволява да вземат съдбата си на европейци в свои ръце.

В края на заседанието бе одобрен и проект на съобщение до средствата за масово осведомяване, с цел осигуряване на публичност на приетите решения, съгласно чл.55, ал.1 на Правилника за прилагане на ЗРР.

В рамките на заседанието на РСР на СИР и в изпълнение на чл.58, ал.2 от Правилника за прилагане на Закона за регионално развитие се проведе и учредителното заседание на Регионалния координационен комитет /РКК/ към РСР на СИР, чрез който, на основание чл.19, ал.2 от Закона за регионално развитие, Регионалният съвет за развитие ще осъществява регионална координация на изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС.

На заседанието на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район бяха взети следните
РЕШЕНИЯ:

Решения по точка 2 от дневния ред:
Регионалният съвет за развитие в Североизточен район одобрява и приема Протокола от първото заседание на РСР на СИР, проведено на 21.11.2008г.
Регионалният съвет за развитие в Североизточен район приема правилото за „мълчаливо съгласие" с проекта на протокол от заседание в случай, че в определения в електронното съобщение срок член на РСР на СИР не реагира.

Решения по точка 4 от дневния ред:
Регионалният съвет за развитие в Североизточен район одобрява и приема Годишната индикативна програма (ГИП) за дейността на Регионалния съвет за развитие в Североизточния район през 2009 г.

Решения по точка 5 от дневния ред:
Регионалният съвет за развитие в Североизточен район разгледа и подкрепя проектните предложения на Областния съвет за развитие на област Добрич, свързани с цялостното социално-икономическо развитие на Североизточен район относно:
1. Основен ремонт и разширяване на път ІІ-29 в участъка между град Добрич и град Варна.
2. Рехабилитация на път ІІ-71 в участъка град Добрич - КК „Албена" и завършване на нов участък в района на с. Батово.

Решения по точка 6 от дневния ред:
Регионалният съвет за развитие в Североизточен район одобрява проект на съобщение до средствата за масово осведомяване относно проведеното второ заседание на РСР на СИР и взетите решения.

Приетите решения на второто заседание на Регионалния съвет за развитие в Североизточен район да се доведат до знанието на гражданите чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин със съдействието на председателя на РСР, областните управители, представителите на общините в Североизточен район и секретаря на РСР на СИР.

Днес бе проведено и учредително заседание на Регионалния координационен комитет /РКК/ към Регионалният съвет за развитие в Североизточен район. РКК се създава към регионалния съвет за развитие за осъществяване на регионална координация при изпълнение на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз съгл.чл.19, ал.2 от Закона за регионалното развитие.

Съставът на комитета включва: председател на Регионалния координационен комитет, който е председателят на Регионалния съвет за развитие и членове представителите на Регионалния съвет за развитие в комитетите за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка и оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, по един представител на Управляващите органи на оперативните програми и на централното координационно звено в Министерството на финансите и областните управители на областите от Североизточен район.

Във връзка с разпоредбите на чл.19, ал.4, т.4 от ЗРР и чл. 58, ал.3 от Правилника за прилагане на Закона за регионалното развитие за разработване в едномесечен срок на вътрешни правила за работата на Регионалния координационен комитет, на настоящото заседание бе сформирана работна група от трима члена и определена датата 23 април 2009г. за следващото заседание и тяхното приемане.

Кратка информация за операциите по оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз на територията на Североизточен район бе изнесена от представителите на Управляващите органи на оперативните програми пред членовете на Регионалния координационен комитет и представители на неправителствени организации от Североизточен район, имащи отношение към регионалното развитиe.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
Отбелязване на Деня на Независимостта
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: