Проверяват училище заради двойни дневници

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:38 / 23.11.2011
883
В училище в град Игнатиево се водят двойни дневници, разказаха родители на ученици от школото.

СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" е бил обект на масирани проверки след постъпили сигнали за нередности, започнали в средата на юни месец тази година. Официалните резултати от приключилите съвместните действия на Икономическа полиция и Регионален инспекторат по образованието, все още не са оповестени.

При проверките е установено, че в училището се води двоен дневник. В единия всички ученици били вписвани, като присъстващи в учебните занятия, а в другия е описван реалния брой на присъстващи и отсъстващи. В школото учат предимно деца от ромски произход. За всяко дете на година училището получава над 2000 лева от държавата, което се предполага, че е и причината за двойните дневници.

Според разтревожените родители шефът на Регионалния инспекторат по образованието във Варна Йорданка Атанасова е била запозната с тези нередности. Те предполагат и, че Атанасова е прикривала нередностите, тъй като заместник-директорката на СОУ"Св.Св. Кирил и Методий" и била приятелка. Тя е трябвало да взима часове по физическо в 8 б клас, но тъй като няма нужната квалификация, часовете не се провеждали.

Проверката, която започнала по сигнал за двойните дневници се е превърнала в цялостна. Открити били и множество други нарушения. Така например децата са отивали на екскурзия заедно с преподаватели без заповеди за заместването им. Според запознати там са водени и ученици, които отсъстват от страната.

Проверяващите са следили освен за присъствието на децата, как тече учебния процес и за начина на оценяване.

Йорданка Атанасова е отказала да даде на Икономическа полиция заключителния протокол с резултатите от съвместната проверка. Тя е заявила, че ще уволни служители на РИО, които са съдействали по случая на полицията. Отказът да предостави нужната информация на Икономическа полиция представлява длъжностно престъпление.

Според шефът на РИО Йорданка Атанасова през миналата учебна година в СОУ "Св.Св. Кирил и Методий" са извършени две проверки. Тя не уточни по какви сигнали са работили проверяващите, но отрече наличие на двойни дневници в школото. По думите й при проверки на РИО с отчетени пропуски се издават заповеди с предписания, но не каза дали има такива за въпросното училище. Установена била посещаемост на добро ниво в школото и ако има сигнал за нередности, той ще бъде проверен приоритетно, коментира още Атанасова.

Източник: Днес +


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).