Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пръст от Варна е летяла в Космоса
Автор: Екип Varna24.bg 17:10 / 12.04.2011Коментари (0)1305
©
Малка частица от Варна е летяла в Космоса. Това каза проф. Борис Бонев председател на Сдружение "Българска аерокосмическа асоциация". Той обясни, че съвсем малка част (пръст) от Варна е полетяла в космоса заедно с космонавта Александър Александров през 1988 година. Тогава дубльора на Александров, космонавта Красимир Стоянов, който е от Варна му е дал тази частица от града. "Ние за това взехме тази реликва пръст от братската могила във Варна, поставена беше в специален съд и летя в космоса и на станция МИР", каза още Бонев.

Той посочи, че България е имала моменти, в които е била сред държавите с най-развита космонавтика в света, като подчерта, че много малко са държавите с размерите на България, които биха могли да се похвалят, че са пратили в космоса двама космонавти. Професор Бонев, който дълги години е бил на чело на родната космонавтика не скри, че в днешно време нещата са много по-различни. Той обаче отбеляза, че България е дала изключителни авиатори, като едно от най-големите имена е това на Асен Йорданов. Той е инженер и авиатор със световна известност.

"Йорданов е смятан за основател на авиоинженерството в България и има съществени приноси в развитието на американската авиация", каза специалистът по космонавтика. Бонев посочи още, че Йорданов залив на Земя Греъм в Антарктика е наименуван на Асен Йорданов. Председателя Сдружение "Българска аерокосмическа асоциация" заяви, че е имал възможност да се запознае и с Нийл Амстронг и по време на краткия им разговор е станало ясно, че първия човек стъпил на Луната се обучавал по учебници написани именно от Асен Йорданов. "Много са българските имена и родните постижения, които са дали толкова много на днешната космонавтика, че цял ден няма да ми стигне да ги изреждам", категоричен бе проф. Борис Бонев. В заключение той заяви, че надеждата му е бъдещото поколение да бъде толкова прогресивно и да даде още повече на света и на космонавтиката, защото човечеството тепърва започва да опознава космоса.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: