Пълен хаос цари около здравното осигуряване на варненските студенти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:15 / 14.03.2011
1204
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Пълен хаос е настъпил около здравното осигуряване на варненски студенти. В момент на тежко здравословно състояние някои разбират, че нямат право на медицински услуги по здравна каса и трябва да плащат за частни прегледи и манипулации. В същото време учат във ВУЗ и вярват, че вноските им се превеждат от там. Това обаче не е така.
В един от случаите момче от Техническия си счупило носа при игра на футболен мач. Случката станала в съботен ден и младежът трябвало да чака чак до понеделник, за да получи бележка от университета за внесената сума. Такава обаче нямало. От висшето школо обяснили на семейството, че учащият не е попълнил необходимата декларация в началото на годината. Младежът пък не помни някой да му е казвал, че трябва да подаде такъв документ.

Преди дни случаят се повтори с още неколцина души от Морското училище, които не можели да се обърнат към личните си лекари за спешни изследвания. На единия от тях обяснили, че ВУЗ-ът е подал навреме необходимата информация, но най-вероятно от НАП забавяли нанасянето на данните.

От приходната служба отрекоха да има протакане, тъй като всичко ставало по автоматичен път, а всеки месец до 10-о число от университетите съобщавали броя на осигурените за предходния месец. Пропуск можело да има само, ако даден ЕГН липсва по някаква причина. Затруднения можело да имат и тези, които са се прехвърляли между две държави, също при прехода от средно към висше образование. Който е работил през летните месеци и е посочил това във формулярите, дава заявка, че е осигурен от работодателя си. Ако не уведоми кога приключват трудовите му ангажименти, пак ще остане без здравни вноски.

От всичките 5 университета посочват, че отговорността за осигуровките е на самите студенти и пропуските идвали от тяхното нехайство. Всеки сам трябвало да следи в регистрите дали е осигурен, както и да информира за евентуални трудови задължения. В противен случай се стигало до там, че при спешна нужда от лекар правата се оказвали прекъснати.
В Икономическия твърдят, че връчват декларациите за попълване още с комплектите документи при записването. Дори ги раздавали чрез отговорниците на групите. Подобна практика имало и във ВСУ "Черноризец Храбър". От Техническия постоянно поставяли информационни табели редом до учебната информация. В Медицинския още от първи курс давали на всеки новозаписан да се запознае с правилника.

Не съм здравно осигурен и не знам, че университетът има такива задължения към мен, споделя Кристиян Кунов, който е първокурсник в Икономическия. Знае само, че при трудов договор работодателят поема грижата. В противен случай разчита на родителите си. Не е подал декларация при записването си. Попълвал някакви документи, но не знае какви. Кристина Иванова разчита на ВУЗ-а, но не следи редовно здравния си статус. Вярва на закона. Осигурен в Техническия е Цветомир Цолов. През лятото сам е внасял сумите, докато не работил и не учил, разказва той. Не чувал някой да му напомня, но сам знаел какво трябва да направи.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).