Пълна лудница за варненците с психоразстройства

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:30 / 20.09.2012
2073
Буквално висящо е положението на социалните служби по отношение на хората с тежки психични разстройства. Държавата от години прокарва политика на деинстуционализация на рисковите групи от някогашните домове. Същевременно модерни алтернативи за грижа почти няма.

За първи път във Варна социалната дирекция направи проучване, с което да определи числеността и статуса на хората с психични разстройства, които имат над 70 процента намалена трудоспособност. Целта на изследването е да се установи колко и какъв вид услуги е необходимо да се развиват. Оказва се, че от всички 18 000 варненци с над 70% ТЕЛК около 1200 са тези с психиатрични диагнози, като най-често става въпрос за най-тежките - шизофрении, биполярни разстройства и разстройства на личността.

"През последните години има тенденция на увеличаване броя на хората, които подават молби за настаняване в социално заведение с постоянни и адекватни грижи. От началото на годината имаме подадени 157 такива молби. От тях с психични разстройства са 62-ма, а 82-ма с деменция. Същевременно във Варна има само едно защитено жилище с осем места за жени с тежки диагнози. В областта и града няма друга социална услуга в помощ на тези хора", коментира ситуацията началникът на дирекцията "Социално подпомагане" към АСП Адриана Григорова.

Проучването, което бе завършено това лято, сочи, че най-голям е броят на хората с психични разстройства във възрастовата група над 50 г. В нея попадат основно жени, които са били семейни. Половината от тях към момента на проучването вече са разведени, а 1/3 вдовици. Това навежда към извода, че жените, макар да са били трудоспособни на младини и да са създали семейство, впоследствие са отключили психиатрично заболяване.

Във възрастта 18-35 г. болшинството от освидетелстваните с над 70% ТЕЛК са мъже. Характерно за тях е, че са ергени. Хората с тези проблеми на възраст 36 - 50 г. са около 30% от общия брой. В тази възраст балансът между половете е почти изравнен, но все пак има малък превес на мъжете.

Съдбата им - без доходи и опека

Крайната равносметка на проучването на варненската дирекция към АСП е, че от 1200 човека с тежки психични разстройства 72% са несемейни, а 61% нямат недвижимо имущество. 100% нямат никакъв допълнителен доход, т.е. живеят единствено от инвалидната си пенсия. Тоест това са хора с ниски доходи, за които често няма кой да се грижи или ако има, то това е родител (най-често майка).

Изследването сочи, че родителите, които се грижат за вече порасналото си дете с тежки проблеми, но все още са трудово ангажирани, няма как да му предоставят адекватна помощ. Както и да се справят тези хора поради липсата на центрове от семеен тип, защитени жилища и дори дневни центрове, родителите са до време. След това хората в нужда остават сами. Това гарантира, че те няма как да провеждат адекватно лечение.

"Много семейства, чиито членове вече са на възраст и не успяват да се справят с близкия си в нужда, прибягват до добре познатото омагьосано колело - когато състоянието се влоши, човекът се настанява в психиатрия, където се лекува и стабилизира за известен период. След това се връща у дома и следва ремисия. След това всичко започва отначало", разказва Григорова.

Поради липса на социални услуги и заведения във Варна и областта социалните работници правят допитвания за свободно място където и да е в България и в случай, че положението е твърде тежко, правят всичко възможно да придвижат клиента си по-напред в списъците на чакащите. "Но невинаги това е възможно, тъй като в същото тежко положение са и много други хора", допълва тя.

Изходът - стратегия, пари, сгради и желание

Единственият изход от ситуацията, който обаче във Варна е само написан на хартия, е т.нар. общинска и областна стратегия за развитието на социални услуги. "Такъв документ има. В него е заложено всяка година какво трябва да се прави. Но за да се случи, трябват пари и свободен сграден фонд, какъвто на този етап липсва", коментира Григорова. Дори да се кандидатства по проект с чуждестранно финансиране, трябва да се посочи къде ще се развива дадената социална услуга.

Не на последно място проблем пред създаването на социални услуги за хората с тежки психически разстройства е и липсата на желаещи да работят с тях. "Много малко са неправителствените организации, които искат да се занимават с тази група хора", допълва Григорова. Истината е, че такива организации почти не съществуват. И може би причината е в това, че хората с тежки разстройства са по-труден контингент, а и фактът, че те и назад в годините са били неглижирана група, тема табу за обществото.

Нуждите са крещящи не само по отношение на тези 1200 варненци. В това число не влизат хората, които имат същите проблеми, но намалената им трудоспособност е 50-70% или по-малко. А именно тези, които са в по-леко положение, при добри грижи и създадени условия могат да живеят сравнително пълноценно. Но затова трябва да се създадат не само дневни центрове, където да получават необходимата им медицинска и социална помощ, но и малки предприятия, където да са трудово заети.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Историята на двореца в Балчик - любимото място на кралица Мария Е...
С три вида наркотици хванаха 39-годишен мъж да шофира из улиците ...
Проливни дъждове заливат Варна след броени часове
Фестивалът "Рицари в музея" във Варна приключва днес
Няколко сгради във Варна ще светнат в зелено на Европейския ден н...
Кметът на Варна: Знам, че това ще създаде известно неудобство и н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).