Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пускат чужди кораби край Варна заради "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 14:07 / 08.06.2011Коментари (0)991
© Varna24.bg
Министерският съвет разреши пребиваването на специализирани и научно-изследователски кораби в изключителната икономическа зона, териториалното море и вътрешните морски води на Република България и посещения в пристанище Варна в периода от 10 юни 2011 г. до 30 юни 2012 г., включително. Целта на посещенията е свързана с извършването на комплексни научни изследвания, касаещи изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода, свързан с реализация на проекта "Южен поток".

Планирано е провеждането на географски изследвания относно топографията на морското дъно, морфологията и геологичната му структура с цел точното определяне на дълбочините, характеристиките и свойствата на дънните наслагвания, хидрографски, геофизични, геотехнически, метеорологични и екологични изследвания за оценка въздействието върху околната среда, оценка на възможните социално-икономически въздействия, както и на възможните проблеми, които могат да възникнат при строителството на газопровода. Резултатите от тези изследвания ще дадат възможност за оптимален избор на трасето.

Провеждането на комплексните научни изследвания в териториалното море и изключителната икономическа зона на България, както и провеждането на инженерно-геоложки изследвания на мястото на излизане на газопровода на сушата и сондирането на сондажни отвори с вземане на проби в териториалните води в непосредствена близост до сушата ще се реализира от 6 чуждестранни кораба - четири под руски флаг и по един под норвежки и под малтийски флаг. В изследването ще се включат и два български кораба.

Изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода, свързан с реализация на проекта "Южен поток", са планирани да се осъществят чрез съвместната дейност на научните организации "Peter Gas"/Русия/, "Grup Servicii Petroliere"/Румъния/ и Института по океанология и Института по биоразнообразни и екосистемни изследвания към БАН. Научните изследвания ще се извършват с безопасни методи и средства и няма да създадат затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.

С друго решение кабинетът разреши пребиваванията на научно-изследователския кораб "Mare Nigrum" в изключителната икономическа зона и териториалното море на България в периодите от 10 до 23 юни 2011 г., от 22 август до 4 септември 2011 г. и от 15 до 30 септември 2011 г., включително. Целта е извършването на комплексни научни изследвания, свързани с изпълнението на съвместен проект "MARINEGEOHAZARDS" по оперативната Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.
Изследванията ще се проведат от румънските National Institute of Marine Geology and Geoecology и National Institute of Earth Physics и Института по океанология и Геофизическия институт към БАН. Научните изследвания са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда.

На заседанието си днес Правителството удължи с две години срока на разрешението, дадено на "Мелроуз Рисорсиз" ООД, за търсене и проучване на нефт и газ в Блок Галата. Размерът на Блок Галата се намалява от 1886.66 кв. км на 1786.86 кв. км, а минималната работна програма на дружеството - от 8 на 5 сондажа, като с това целите на предоставеното разрешение за търсене и проучване не се изменят.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: