Пускат концесията за първия подземен паркинг във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:07 / 08.12.2009
1999
Процедурата за концесия на паркинга на общината ще бъде внесена за разглеждане на сесията на Общински съвет-Варна, в сряда. Това ще стане възможно, след като съветниците от комисия по собственост към варненския местен парламент решиха да приемат пробно предложените им от администрацията условия. Всеобщото мнение обаче беше, че така предложените параметри няма да привлекат и един мераклия да гради там подземен паркинг.

Обектът трябва да бъде изграден на три поднива върху площ от 3,6 дка. Икономическите анализи на администрацията сочели, че размерът на инвестицията, която трябва да направи потенциалният концесионер е не по-малко от 5,8 млн. лв. Срещу тази сума трябва да се направят поне 280 паркоместа за срок до 3 години. Инвеститорът ще може да експлоатира съоръжението 30 г., а възнаграждението, което ще получи общината трябва да бъде в размер най-малко на 20 млн. лв. годишно. За администрацията остават и 70 паркоместа. Според анализите билетчето за престой на паркинга би трябвало да е 2,5 лв. на час. Концесионерът би реализирал и икономическа изгода, ако при тази стойност паркоместата са заети поне 12 часа в денонощието.

Няма да се намери инвеститор при тези параметри, ако не му се даде да вдигне и малка търговска част над земята, предупреди строителният предприемач от ГЛАС Пламен Андреев. Този вариант обаче веднъж е проиграван през 2006 г. Тогава концесията се провали заради жалба на жителите на района, които не харесаха проекта, припомни председателят на комисията Валерия Ангелова.

Според съветниците от ГЕРБ пък предложеният период на експлоатация от 30 г. е прекалено голям. Те бяха и тези, които гласуваха против предложението.

Въпреки че повечето съветници признаха, че инвеститор трудно ще се намери, те одобриха концесионните условия, но по-скоро, за да се тестват нагласите.

 

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
03.11.2010 Кметът: Умишлено провалиха концесията за паркинг до общината
02.11.2010 Паркингът до общината остава на кота 0
29.07.2010 Пуснаха концесията за строителство на подземния паркинг
24.06.2010 Преразглеждат концесията за паркинга на Община Варна
25.05.2010 Одобриха концесионера за изгражането на паркинга до Общината
Още новини от Новини от Варна:
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).