Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пуснаха общинския съветник от Варна Сали Табаков, обвинен в злоупотреби и пране на пари
Автор: Неда Узунколева 15:57 / 02.07.2024Коментари (0)1145
© Фокус
Съдът пусна на свобода Сали Табаков и Захир Османов предаде репортер на "Фокус". Според съда няма доказателства от прокуратурата как сделката е неизгодна за Министерството на образованието. Припомняме, че общинският съветник от ДПС във Варна Сали Табаков беше задържан с обвинения заради разследване на корупционна схема в Министерството на образованието (МОН). Обвинения са повдигнати и на тъста му Захир Османов, който беше оставен под домашен арест с електронна гривна заради напреднала възраст. Третият обвиняем делото е Албена Михайлова, главен секретар на просветното министерство.

Сали Табаков беше доведен от ареста и се яви в съда заедно със своя тъст Захир Османов, който е под домашен арест.

Адвокатите на Табаков представиха доказателства, че той се бори с тежко онкологично заболяване. Прокуратурата депозира и представи пет тома нов доказателствен материал събран след 24.06.2024 г.

"От тези нови документи се вижда, че обвиняемите имат финансови операции в Първа инвестиционна банка. Има още законосъобразни разпореждания със средства", коментира защитата.

От прокуратурата поискаха мерките "задържане по стража" за Сали Табаков и "домашен арест" за Захир Османов да бъдат потвърдени. Според обвинението престъпленията са от тежък характер и може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са виновни.

"Видно от обема на събраните доказателства разследващият орган не спира да работи за изясняване на всички обстоятелства", заяви прокурорът и допълни, че са "назначени експертизи" и разследването е в начална фаза.

"В обвинението се казва, че поръчаните училищни автобуси са "неизгодно взети", цитира обвинителният акт защитата. Според адвокатите на Табаков обвинението не уточнява термина "неизгодни".

Адвокатите на обвиняемите бяха категорични, че няма достатъчно доказателства по делото, доказващи вина. От защитата уточниха, че на Албена Михайлова не са й повдигнати обвинения.

"Параметрите на автобусите са минали през експерти и през Министерството на транспорта", казаха от защитата и допълниха, че "автобусите са издържали проверка от независими комисии, в които обвиняемите не участват. "Кой е определил цената на автобусите", попита защитата. "Вижте какъв е рамковият договор - това не е договор само за закупуване, а и за поддръжка. Смяна на части, смяна на масла. Господин Османов има подвижна работилница и всеки ден е някъде. Той и сега продължава да ги поддържа. Днес вместо да е в Благоевград е в съда. Продължава да си изпълнява рамковия договор", уточни защитата.

Относно обвинението за изпиране на пари адвокатите на Сали Табаков посочиха, че се говори за "финансови операции" без конкретика в обвинителния акт.

Според прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, която води разследването, "в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от МОН съзнателно е сключило неизгодна сделка" по поръчка за купуване на нови автомобили.

В рамките на разследването са претърсени няколко адреса. От Османов са иззети 547 хил. евро и 50 хил. лв. При Табаков са открити 510 хил. евро, 320 хил. лв. и 272 златни монети. Ценостите се оценяват на 1.1 млн. лв.

Последната поръчка за доставка на превозни средства за образователното министерство, по която има сключени договори, е обявена през ноември 2022 г. Прогнозната стойност е 40 млн. лева, а поръчката е разделена на 8 позиции. Целта е да се сключат рамкови споразумения с фирми, които да доставят нужните автобуси и коли на министерството. Преди това Министерството на образованието е обявило подобна поръчка през 2018 г. със срок от 4 години.



Още по темата: общо новини по темата: 1
26.06.2024 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Социално недоволство във Франция
Катастрофи в България
Рокади в ДПС
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: