Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РДНСК: 90% от остъклените тераси са незаконни
Автор: Екип Varna24.bg 12:19 / 10.12.2010Коментари (11)6100
© Varna24.bg
Вероятно над 90% от остъкленията на балконите във Варна са незаконни. Това каза директорът на Регионалната дирекция за национален строителен контрол - Североизток, инж. Галин Баев. Той отбеляза, че обикновено строителният контрол се намесва в случаите, когато има постъпили жалби срещу остъклявания и преустройства на тераси. В масовия случай те постъпвали в резултат на влошаване на междусъседските отношения. Баев обаче подчерта, че следенето за незаконни остъклявания и тяхното събаряне не е сред приоритетните задачи на ведомството. Той добави, че регулирането на подобни казуси много успешно може да се решава по реда на Закона за етажната собственост. Контролът по незаконното строителство вътре в кооперацията можел да се възложи на домоуправителите и управителните съвети. Така или иначе, за всяко преустройство във входа трябва да се вземе на общото събрание задължителното съгласие на собствениците.

Според Баев не неинформираността, а нежеланието на хората да спазват нормативната уредба е причината толкова масово да се заграждат незаконно балконите във Варна. Той е убеден, че собствениците знаят, че е необходимо да си изкарат разрешение за строеж, дори и за остъкляването на балкон. В момента положението е и изпуснато, защото, след като виждат, че съседът може да строи без разрешение и нищо не следва от това, всички действат по незаконния, но по-лесен начин, коментира той.

В самия Закон за устройство на територията обаче има вратичка, която се отваря пред собствениците на имоти. Там в чл. 147, т. 12 е записано, че не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за остъкляване на балкони и лоджии, с изключение на разположените към първостепенната улична мрежа. Това е и причината, а основно и неинформираността на гражданите, да не съгласуват ремонтите на балконите си, смятат повечето специалисти. Шефът на местния строителен контрол обясни, че принципно остъкляването на терасите не влияе на конструкцията на цялата сграда.

Не така стои въпросът обаче с модерното в последните години иззидване на терасите с газобетонни блокчета. В 99 на сто от случаите това се прави без задължителната конструктивна експертиза, отбеляза Баев. Той предупреди собствениците на апартаменти, че подобни строително-монтажни работи натоварват конструкцията на сградата с неколкостотин килограма и това може да е изключително опасно и без да има земетресения.

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 4
13.12.2010 »
10.12.2010 »
10.12.2010 »
09.12.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Tanya Paskova
премахни филтъра

+2
 
 
Смятайте каква война ще настане ако искат събаряне на остъкляването.Аз дадох толкова много пари,чаках повече от месец цвета за дограмата ми и как ли пък не ще дам туко така да ми я съборят.Да ми ядат задника тия идиоти.Да преследват бате Бойко за неговите кражби и да не се занимават с обикновения народ.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: