РИОКОЗ - Варна: Малария иде от Турция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:35 / 05.06.2010
1080
Години след ликвидирането на маларията в страните на Централна Азия и Кавказ през 1990 г. избухнаха отново широкомащабни епидемии. Заразата продължава да е сериозен проблем и в съседна Турция, съобщиха от РИОКОЗ - Варна. Определен епидемиологичен и клиничен риск създава нарастващият внос на малария в Европа от ендемични страни. По данни на Световната здравна организация (СЗО) за 1998 - 2009 г. те са 130 798, в резултат на което са починали 601 души.

За борба с маларията е разработена нова глобална програма на СЗО. Тя предвижда ликвидиране на заразата в ендемичните страни на региона до 2015 г. и недопускане възстановяването на местно предаване на инфекцията.

У нас постоянно се диагностицират случаи на малария, внесени от ендемични страни. След ликвидацията (1966 г. - 2009 г.) техният брой достига 2942. От внесена тропическа малария са починали 17 души. През м.г. са регистрирани 8 случая на внесена малария у нас, като 2 от тях завършиха фатално.

Недостатъчната клинико-епидемиологична насоченост към заразата и все по-често срещащата се резистентност на причинителя на малария тропика към основните химиотерапевтици водят до тежки последици за засегнатите и създават риск от възстановяване на местната малария в страната. За това допринасят и усилената миграция на населението, ограничената информация за българските граждани, които заминават за или се връщат от ендемични страни, подценяването на опасността от внос и разпространение на малария, съобщиха още от РИОКОЗ.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен
Кметът на Варна: Предците са ни оставили голям урок - можем да ск...
Ето къде във Варна няма да има ток днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).