Още една санкция е наложена заради наличие на листерия - патогенен организъм, който причинява т.нар. "болест на хладилника". Причинителят на заразата обикновено се крие в млечни продукти - млека, кашкавал и пр. Микроорганизмът издържа и се развива при ниски температури от 0 до 4 градуса. Нестандартната проба е открита в храна - най-вероятно сандвич, уточниха експерти от РИОКОЗ във Варна. "Листерията не е опасна за здравите хора, но е опасна за бременните, защото може да доведе до преждевременно раждане или да увреди плода. Микроорганизмът може да поболее и хора с понижени защитни сили", каза началникът на отдела за надзор на заразните болести в здравната инспекция д-р Светла Станева.
Здравните експерти търсят зарази - салмонела и стафилококи в нетрайните сладкарски изделия. На проверка подлежат комбинирани сандвичи, сосове, дюнери и пр. От партидите боза пък се вземат проби за ентеробактерия, която също поражда стомашни проблеми. "И готовият лед се изследва за ешерихия и други коли-форми", допълни шефът на отдела за контрол на храните и обектите д-р Пенка Димитрова. Преди година инспектори бяха открили замърсен лед в заведение за обществено хранене, но досега подобни отклонения още не са установени. Готовите за консумация непастьоризирани плодови и зеленчукови сокове тип "фреш" в заведения за обществено хранене, храната за кърмачета и минералните води също подлежат на микробиологични изследвания.
Източник: в. "Позвънете новини"