РИОКОЗ–Варна инспектира производителите на хляб


Тематична проверка за съдържание на готварска сол в хляб и хлебни изделия на територията на град Варна, извършиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) - Варна. През първите шест месеца на 2009 г. във връзка с изпълнение на планови задачи и по тематична проверка, зададена от Министерството на здравеопазването, са проверени 44 броя обекти за производство и търговия на хляб и хлебни изделия (хлебозаводи, фурни, баничарници, цех за хлебни и сладкарски изделия, търговски обекти) на територията на грaд Варна и региона. Изследвани са 27 проби хляб от различни видове: "Стара Загора", "Добруджа", "Грахам", ръжен, пълнозърнест и хлебни изделия за съдържание на готварска сол. От тях 3 проби са с по-високо от посоченото в технологичната документация количество сол. За допуснатите несъответствия, на производителите са връчени предписания от служителите на държавния здравен контрол. За всеки от асортиментите е изготвена технологична документация. Във всички обекти е въведена и се прилага система за управление на безопасността на храните и добрите хигиенни практики при производство на хляб и хлебни изделия. Oт проверката стана ясно, че транспортните средства за разнос на продукцията са регистрирани в РИОКОЗ - Варна. Те се поддържат чисти, в добро състояние и не позволяват замърсяване на хляба и хлебните изделия по време на транспортирането им.
Източник: агенция "Фокус"