Работещите в хранителни обекти трябва незабавно да се отстраняват от работа и да се насочват за преглед към личния лекар при наличие на стомашно-чревни оплаквания, ангини и гнойни възпаления по кожата.
Това заяви за "Фокус" д-р Янка Драганова, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Тя допълни, че други вируси, причиняващи чревни инфекции през летните месеци, освен ротавирус, са аденовируси, ентеровируси, астровируси, хепатит А вирус и др.
Д-р Янка Драганова отбеляза, че за да се предпазим от чревни инфекции-бактериални и вирусни, трябва да избягваме контакти с болни лица и заразоносители, както и да поддържаме висока обществена и лична хигиена, като това се отнася особено за работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения.
Необходимо е още плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, да се измиват обилно с течаща вода, а хранителните продукти, особено тези от животински произход -месо, мляко, яйца, да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия.
Специалистите съветват още да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане и да не се пие вода от съмнителни водоизточници.
"Самолечението може да ни навреди, поради което е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ", заяви д-р Янка Драганова.