Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
РЗИ - Варна съветва варненци за заразните болести при пътуване
Автор: Екип Varna24.bg 11:44 / 05.05.2011Коментари (0)681
Организирайки своето пътуване, не пропускайте информацията за заразните болести на мястото, където отивате, съветват от РЗИ - Варна.

Актуални данни за разпространението на заразни и паразитни болести може да се намери на сайтовете на Световната здравна организация, Националния център по заразни и паразитни болести, Министерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции.

Най-ефикасното средство за предпазване е специфичната ваксина за всяко заболяване. Използват се биопродукти, предлагани в аптеките. Те могат да се приложат от всеки лекар - най-често това са личните лекари. Ваксината срещу жълта треска се прилага в няколко имунизационни кабинети в страната, съгласно изискванията на Международните здравни правила. Направените имунизации се отразяват в документ, който ще вземете със себе си. Ваксинацията срещу жълта треска се отразява в международно имунизационно свидетелство и важи 10 години.

В Регионалната здравна инспекция Варна можете да се консултирате за детайли и да се имунизирате за всички заболявания - включително и жълта треска. Допълнителни предпазни мерки са: честото измиване на ръцете или ползване на алкохолни кърпички, да се предпочитат бутилирани течности и опаковани хранителни продукти, за предпазване от насекоми да се използват репеленти.

Египет е една от най-честите дестинации. Там ежегодно се регистрират епидемии, възникнали по воден и хранителен път. Характерни за страната са епидемиите от вирусен хепатит тип А, коремен тиф, диарии при пътуващи, хепатит тип В, дизентерии, жълта треска. Тези заболявания протичат тежко и водят до различни усложнения, а някои от тях са смъртоносни. След преболедуване хората могат да останат носители на инфекцията и да заразят и близките си след завръщане у дома. Най-сигурният начин за предпазване от тях е имунизация с препоръчителни ваксини преди заминаване в чужбина.

Препоръчват се: ваксина срещу хепатит тип А-Аваксим / за възрастни и деца над 1год.-1 доза преди отпътуване и 1- след 6мес- 36мес/, коремен тиф-Тайфим Vi- /за възрастни и деца над 2г.- 1 доза преди отпътуване и реимунизация на 3г./.,жълта треска-Стамарил / за възрастни и деца над 9мес.-1 доза и реимунизация на 10г./

Израел е изключително привлекателно място за почивка. Ендемични за района са чревните инфекции, възникващи след консумация на замърсена (заразена) храна или вода: дизентерия и други диарийни заболявания, хепатит А, коремен тиф, спорадична (случайна) холера. Препоръчително е пътуващите да имат всички задължителни за нашата страна имунизации, както и такива за хепатит А, коремен тиф и бяс.

Ендемични за Тунис са чревните инфекции, възникващи след консумация на замърсена (заразена) храна или вода: дизентерия и диарии при пътуващи, хепатит А, коремен тиф, трансмисивни инфекции.
Преди заминаване се препоръчва имунизация с Аваксим, Тайфим Vi, Стамарил.

Много чести са пътуванията с различен повод до Турция, където проблем са чревните инфекции, свързани с консумация на замърсена (заразена) храна: дизентерия и други диарийни заболявания, хепатит А. Питейната вода е с лоши качества, което е предпоставка за водни епидемии- Хепатит тип А, коремен тиф.
Препоръчителни ваксини преди заминаване са Аваксим и Тайфим Vi.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отбелязване на Деня на Независимостта
Бюджет 2024
Избори в САЩ
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: