РЗОК – Варна, ще отбележи 10-годишнината си с кръводарителска акция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:57 / 23.04.2009
732
С кръводарителска акция колективът на РЗОК във Варна ще отбележи 10-годишнината от създаването си. Това ще се случи на 27 април от 9 часа в заседателната зала на втория етаж на здравната каса във Варна.

Първите опити да се дари кръв са направени с животни. Кръводаряването е извършено директно чрез тръбичка, от двата края на която е имало игли. Опитът обаче се оказва неуспешен и завършва със смъртта на даряващото кръв животно. Малко по-късно започват и опитите да се прелее кръв от животно на човек и от човек на човек. И като всяко ново нещо, повечето завършват неуспешно.

Историята на кръводаряването се дели на два етапа.
Истинското кръводаряване започва с откритието на Уилям Харви и законите на кръвообращението. Това се случва през 18 век. До 19 век обаче закон забранява опитите да се прелива кръв от човек на човек заради много смъртни случаи, които съпътстват желанието на хората да даряват кръв в името на живота. Както е добре известно, древните са практикували кръвопускане и така са лекували основно психични заболявания. Древните вярвали, че с кръвопускането от тялото на човека изтича злото и болестта. Едва през 1900 г. с откриването от кръвните групи от Карл Ландщайнер започва истинското кръводаряване, без което и днес животът е немислим.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).