Работник се скри във фризер заради проверка на варненски инспектори

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:20 / 22.11.2012
944
Светлинни и звукови сигнали влизат в действие при проверки на трудовите инспектори за нелегални работници по строежите. Дюлгери по скелето развяват байряк или надуват сирена, за да предупредят за хайките колегите си, които бачкат на черно. Строителният бранш си остава най-засегнат от сивата икономика във Варна и близките курорти, алармира инж.Иван Иванов, шеф на Областната инспекция по труда.

Продължавала практиката да наемат хора без регистрирани трудови договори. Вече се налага проверките да се правят с полиция, защото нелегалните строители бягали или отказвали да си представят документите за самоличност. Инспекторите са имали куриозни случаи, при които намирали и човек, скрит заради тяхна проверка във фризер.

В сивата икономика са още услугите, търговията на дребно и ресторантьорството, каза инж. Иван Иванов. От началото на годината са направени над 3700 проверки за трудови договори. Засечените нарушения тази година са с 20 на сто по-малко в сравнение с миналата. Работници масово знаели правата си, но предпочитали да прикриват нарушения на работодателите и да си договарят възнаграждания "под масата".

Във Варна беше проведена дискусия по проекта "Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудоправните и осигурителни отношения и превантивни действия за ограничаването й" на Българската търговско-промишлена палата по Оперативна праграма "Развитие на човешките ресурси".

Източник: в. Стандарт


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).