Работодатели крият трудови злополуки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 30.04.2010
789
Собственици на фирми и работодатили се опитват да избягат от отговорност при трудови злополуки, каза вчера шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов. Само през миналата година има 3 такива случая, които са в областта на кораборемонта и корабостроенето. „Обикновено работодателите се опитват да укрият инцидента с обещания, че ще поемат разходите по лечението в болница. Миналата година работник от транспортно предприятие дойде при нас, след като излязъл от болницата. За тази година не сме регистрирали опити за прикриване на инциденти по време на работа", допълни още Иванов. Явлението обаче е било масово разпространено в периода от 2003 до 2006 година най-вече заради наеманите без трудови договори кадри в строителството. Тогава опитите за скатаване на злополуки по време на работа са достигали завидни размери от порядъка на 30%, допълни шефът на Инспекцията по труда.

9 от инцидентите с работници през миналата година са завършили с фатален край, докато тази година има един регистриран такъв случай - в печатница. Четири от тях са в областта на строителството, въпреки спада в тази дейност. Най-много смъртни трудови злополуки за последните 10 години са регистрирани през 2001 г. - 15, и през 2008 г. - 11, сочат данните на инспекцията.

Около 20% спад в травматизма отбелязват инспекторите по труда. Най-травматични са били 2001 г. с 493 трудови злополуки и 2004 г. с 479. През миналата година техният брой е 297, посочи Иванов. За първите три месеца на тази година регистрираните трудови злополуки са 90. Най-висок процент са станали в кораборемонта - 18%. Следват тези в спомагателните дейности на транспорта, а на трето място изненадващо се нарежда образованието. „Голяма част от травматизма през тримесечието се дължи на тежката зима и заради заледяванията. Оттам е завишеният брой трудови злополуки в образованието. Според закона 1 час преди началото на работния ден и един час след неговия край се смятат за трудови злополуки. Има се предвид, че през това време човекът е отивал на работа", каза още Иванов.

335 са подадените от началото на годината жалби в Инспекцията по труда. 80% от тях са заради неизплатени възнаграждения. Напоследък обаче зачестявали сигналите за невръчени заповеди при прекратяване на трудовите взаимоотношения.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна няма да има ток днес
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).