Ранен пеликан се появи във варненския залив

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:11 / 04.10.2011
823
Пеликан се появи изненадващо тази сутрин във варненския залив. Птицата видимо е с ранено крило и най-вероятно е останала край Варна по време на прелет.

В България се срещат два вида пеликани - розови и къдроглави, като и двата вида са защитени като изчезващи. Те са едри птици (5-13 кг) с масивно тяло, дълъг клюн и характерна кожена торба. Имат големи и широки крила, които са приспособени за дълъг и реещ полет. Плавателната ципа и късите крака им служат добре във водата, но на сушата ги правят тромави и с клатушкаща се походка. Пеликаните са мълчаливи птици, издават приглушени и еднообразни звуци (подобни на мучене на крава), когато са в гнездовите колони. И при двата вида няма разлика между мъжките и женските, а само между възрастни и млади птици. Хранят се с риба, но не са заплаха за риболовците, защото използват най-често плевелна риба. При хранене и двата вида потапят главата си и дългата си шия. В Европа освен в резервата Сребърна и зоологическите градини пеликаните се срещат само на 3 места - по Волга, делтата на Дунав и в Гърция.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).