Рашидов ще помага за решаването на проблема с Дупката в центъра

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:17 / 12.01.2015
4036
Министърът на културата Вежди Рашидов ще се включи в решаването на проблема с Дупката в центъра на Варна, която остава язва в архитектурата на града още от 80-те години на миналия век. Това каза за "Народно дело" кметът Иван Портних. Той добави, че вече е говорил с министър Рашидов, а разговорите ще продължат следващата седмица в София.

"Стартираме нови разговори със собственика на терена с оглед постигане на съгласие при взаимно изгодни условия това място за получи една добра перспектива. Или ще бъде музей на открито, или ще му се намери някаква друга публична функция", каза още кметът на Варна.

Дупката в центъра на Варна е изкоп, появил се през 80-те години на ХХ век, предвиден в него да бъде изграден голям търговски дом. Проектът обаче така и не е изпълнен, не на последно място и заради разкритите археологически останки от античния Одесос. Площта на Дупката е близо 3800 кв.м и дълги години собствеността й се поделяше между общината и много частни собственици. Съвместно те създадоха акционерното дружество "Търговски дом", което години наред беше постоянен източник на скандали. Най-често те бяха свързани с неспособността на местната власт да управлява собствеността си и опитите да се намали общинският дял в дружеството. В момента основният собственик на Дупката е бизнесменът Георги Гергов.

"В момента собствеността е в един собственик, една малка част е общинска собственост, която е ясна и определена. Има още един малък съсобственик, с който във времето ще трябва да се проведат разговори", обясни кметът Портних.

Той каза също, че вече са инициирани контакти с основния собственик. На този етап обаче Гергов още не участва в разговорите на варненския кмет и Вежди Рашидов за бъдещето на Дупката.

Виж коментарите (2)

Още по темата (53):
29.02.2024 Благомир Коцев с новина, която варненци чакат от четири десетилетия
09.01.2024 Кметът на Варна: Ще има широко публично обсъждане и дори местен референдум относно "Дупката"
02.03.2021 Експерт: Очакваме за Деня на Варна с публично обсъждане да бъде избран най-добрият проект за Дупката
22.10.2019 Запознайте се с Топ 3 предложенията на експертите и гражданите за Дупката
07.10.2019 Варненци не искат мол или хотел на мястото на Дупката! Ето какво е масовото желание
06.10.2019 Обявяват какво искат варненци на мястото на Дупката в центъра на града
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).