Расте броят на първолаците във Варненско

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:37 / 08.04.2009
474
И през следващата учебна година ще се запази положителната тенденция на увеличаване броя на първокласниците във Варненско. Това заяви Николинка Даскалова - началник на Регионалния инспекторат по образование, минути преди срещата на директори от областта и представители на Министерството на образованието в сградата на общината, посветена на доставката на безплатни учебници до 7-ми клас. Очаквам общият брой първокласници да е от порядъка на 4 300 за Варненска област, уточни Даскалова. Тя добави, че две трети от тях са в морската столица, като броят им вероятно ще достигне 3300.

До края на април трябва да се сключат договорите с 10-те издателства, които поетапно ще доставят безплатните учебници от първи до седми клас през летния период, съобщи още Николинка Даскалова. Всеки учебен комплект струва около 100 лв. в зависимост от броя на децата в учебното заведение и съдържанието му. Изборът по кой учебник ще учат те се прави от самите преподаватели.
В зависимост от вида на учебниците те могат да се използват от една до четири години, поясни шефът на образователния инспекторат във Варна. По нейни думи, след въвеждането на програмата, броят на отпаданалите от училище деца от пети до седми клас намалява. Най-често те напускат системата по социални причини.

Около 600 са учителите от цялата област, които са подали заявление по програмата "Без свободен час". Сред тях има пенсионирани, безработни и редовни преподаватели. Потвърждава се фактът, че най-малък брой заместващи учители има по чужди езици и информационни технологии, посочи Даскалова.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).