Расте интересът към матури по чужд език

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:34 / 12.04.2010
1102
Увеличава се интересът към държавни зрелостни изпити по чужд език, констатираха от Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Варна. От там си обясняват тенденцията с това, че университетите вече осъществяват прием и с тези резултати. Най-голям ръст се отчита при заявленията за английски език. 700 зрелостници са заявили желанието си да тестват знанията си по езика срещу 564 миналата година. На изпит по немски език искат да се явят 130 дванадесетокласници, а по италиански език - 14. Последното число никак не е малко на фона на общия брой ученици, изучаващи езика в града, а именно - една паралелка в VIII СОУПЧЕ „А. С. Пушкин" и една в Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски".

Расте интересът и към географията, която за поредна година е най-предпочитана за матура по избор. Желаещите да тестват знанията си - 1872 души, са с около 40 повече спрямо миналата. На изпит по математика искат да се пробват 439 зрелостници, по история - 403-ма, а по биология - 571. 4308 са молбите за матура по български език и литература. Около 400 пък са заявленията на хора, завършили предходни години.

Над 1000 квестори и консултанти ще бъдат ангажирани на предстоящата сесия. Стаите, в които ще се проведат изпити, ще бъдат обезпечени с камери, твърдят от РИО. Не е сигурно обаче дали ще има кой да следи за случващото се пред мониторите, тъй като трябва да бъдат отделени допълнително хора. Важна особеност е, че от тази година на изпитите може да се пише само с черен химикал. Матурата по БЕЛ ще се проведе на 14 май, а тази по избор - на 17 май.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).