Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Раздвижване на пазара за жилищни имоти във Варна има от около 4 месеца
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 27.03.2010Коментари (1)1293
© Varna24.bg
Георги Коев, специалистът в областта на продажбите на жилищните имоти:

- През миналата година беше регистриран много сериозен спад в продажбите на жилищни имоти в страната, а в това число - и във Варна. Наблюдава ли се вече раздвижване на пазара?
-  Относно жилищните имоти във Варна, раздвижване има от преди около четири месеца.


- В какво по-точно се изразява това раздвижване?
- Ами хората ходят, гледат, купуват.


- А какви са нивата на цените нас жилищата във Варна към момента?
- В момента сделки осъществяват продавачи, които, ако ни послушат разбира се, обявяват една нормална пазарна цена. Но да ви кажа, тези, които правят това са почти на 100 % хора, които са притеснени или от кредити по самия апартамент, или от някакви други техни финансови задължения, например фирмени, ако нещо не върви бизнесът им и така нататък. Но има един процент хора, които си държат на тяхната цена, която в момента никак не е актуална - например с 30 и повече процента над пазарната цена. Техните оферти си стоят в интернет пространството и тези имоти се продават примерно година - две. Такива хора казват - ние не бързаме, ще чакаме да се оправи положението, ще чакаме някой да дойде да ни даде тези пари. За мен, обаче, това не е оферта.

- А в каква степен се е увеличило като цяло търсенето на жилищни имоти?
- Увеличено е категорично. От октомври - декември, има доста голям интерес от страна на купувачите и това е масово, масово се търсят малки апартаменти - двустайни, с една спалня и дневна стая. Ценовите нива при тях са около 40 000 евро, плюс - минус. Другото, което се търси масово, са тристайните апартаменти - с две стаи и хол. За тях ценовите нива се движат между 60 000 и 75 000 евро.


- От малките апартаменти, кои са най-търсените като ценови клас?
- Ами за около 40 000 евро се търсят двустайни апартаменти. Въпросът е, че има много оферти с ценови нива около и малко над 50 000 евро. А който си предложи апартамента за 40 000 - 45 000 евро, в зависимост от квадратурата и местоположението, той си го продава, а и ние съответно реализираме сделки?


- А приблизително с колко процента е увеличението в търсенето на жилища?
-Спрямо кой период?


- Спрямо периода на кризата, когато се е отразила по-сериозно при вас.
- Ами кризата при нас, при недвижимите имоти, се усети в края на 2008 година, когато банките спряха да отпускат кредити. От тогава беше едно мъртвило до около септември 2009 година, като купувачите са около 99 % с кешово плащане, тоест, ипотечни кредити няма. В момента вече банките се поотпуснаха малко, може би от месец-два, и вече имаме клиенти, които са и с ипотечни кредити.


- Може би от това идва раздвижването при вас?
- До някъде да. А преди Нова година раздвижването беше малко свързано с новия закон, който се очакваше да се приеме, във връзка със сметките на нотариусите, където трябва да се превеждат пари, в смисъл - легалните сделки. Явно се стреснаха някои хора и тръгнаха да търсят да си вложат някъде парите.


- И все пак, някакъв приблизителен процент на увеличението в продажбите на жилищни имоти можете ли да посочите?
- Примерно, примерно... Ами ако сме имали по време на кризата по около 15-20 запитвания от страна на купувачи, в момента са около 40. Почти двойно са се увеличили, но като запитвания, не като брой продажби.


- А има ли към момента интерес на чужденци към закупуване на жилища във Варна?
- Аз лично нямам такива наблюдения. Англичани и руснаци преди време бяха най-масовите ни клиенти на времето, но сега те по-скоро се явяват при нас като продавачи на имоти, които са закупили преди кризата. Напоследък руски клиенти сме имали, но те са от бедните руснаци, които търсят нещо много евтино, колкото да имат къде да спят като дойдат през лятото.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Лесно е да се каже, че цените са високи и нереални. Цените на всичко се увеличават, заплатите се намалят, а това, че някой си иска да купи имот "тънко" да намери такива които могат да вложат много и да му го продадат за малко. Мисля няма такива. Още нещо което не се споменава от агенциите е ,че търсят балами на цена която е по-висока и от тези на продавачи които не са се обърнали към услугите на агенциите за недвижими имоти. От няколко години съм обявил селски имот за продаване в такава агенция на прилична и сносна цена. Изненадата дойде от мои познати на които им предложили въпросния имот но с разлика в цената 15000(петнадесет хиляди) над тази за която сме се договорили за продажба. След шокиращата новина посетих бюрото и помолих за ключовете от имота под предлог, че съм си загубил моите и искам да си направя дубликат. Повече не им ги оставих а и смених ключалките на външната порта-врата и на входа към къщата и гаража.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: