Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разкриха подробности за бъдещото "бижу" на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 02.08.2024Коментари (0)2448
Новата сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" ще бъде мултикултурен център, какъвто досега не е реализиран в България. Това подчерта един от създателите на проекта - арх. Александър Минчев пред кмета Благомир Коцев и заместник-кмета Павел Попов. На среща в общината той представи актуализираната версия на предложението за нова сграда на библиотеката и етапите на изпълнението му.

През 2017 година, след международен конкурс за нова сграда на градската библиотека, сред 350 предложения бе избран проектът на нидерландското архитектурно бюро "Аркитектс фор Урбанити“, съвместно с техен български партньор.  По думите на арх. Минчев от създаването си до днес проектът предизвиква международен интерес от страна на браншови организации в областта на архитектурата, строителството и проектирането, граждани  и администрации на различни държави.  След избор на изпълнител на строително-монтажните дейности архитектурното студио, което той представлява, ще изпълнява водеща функция в авторския надзор по време на цялото строителство.

В разработката е предвидено Регионалната библиотека да бъде разположена на площ от 28 500 m2 – 17 500 м2 наземна и 11 000 м2 подземни паркинги. Сградата е с капацитет 1 500 посетители, ще разполага с 1 809 м2 зелени площи, което включва 1 500м2 зелен покрив и тераса, отворена за посетители на последно ниво на сградата.

Паркингът ще бъде на три нива с автономен 24-часов достъп и 282 паркоместа, като 10% от тях са определени за електромобили. Ще има осигурени и електрически станции за зареждане. В подземната част ще бъде разположен колектор за дъждовна вода с голяма вместимост. Събраната вода ще бъде използвана за напояване на зелените зони около и в библиотеката.

Сградата ще бъде разположена в зона без бариери, пространството около нея ще бъде облагородено със значителни подобрения и допълнителни зелени пространства към ул. "Марин Дринов".

Библиотеката ще предоставя редица обществени услуги и активности за всички възрастови групи. В нея са предвидени открита читалня с кафене, различни читателски отдели, конферентни зали, семинарен център с над 200 места, социални зони, зали за кръжочни дейности, малки помощни пространства, гардероб, санитарни помещения на всеки етаж, мултифункционални зали за четене.

Интериорът и пространството на партера ще бъдат специално адаптирани за експозиции и изложби. Проектът включва и панорамен асансьор.

Сградата ще бъде на 6 нива и отворена зелена тераса на покрива. Авторите на проекта са акцентирали приоритетно на отворените пространства във вътрешността на библиотеката, което да създаде усещане за свобода.

Първият надземен етаж е предвиден за детски читални и интерактивни зони, кътове за игра, зони за групови занимания и открити уроци, както и общообразователна мултимедия. На втория етаж ще бъде разположен младежкият отдел на библиотеката, където интериорът е съобразен с нуждите и акцентите в съвременната младежка култура.

Третото ниво ще бъде решено в класически стил, с читални за всички възрастови групи. Четвъртият етаж е планиран да бъде "медиатека". Тук ще бъдат разположени мека мебел, пространства за камерни концерти и събития до 50 човека, "умни“ зали за безшумни уроци по пиано и китара, зали за кръжочна дейност. Петият етаж ще бъде основната читалня на библиотеката с голяма зала за четене с връзка към покривната зона.

Последния 6 етаж създателите на проекта са нарекли "Павилиона" - пространство за четене с кафене и достъп до зелената покривна тераса. Тази зона ще разполага с подходящи места за посещение през целия ден, с автономен достъп, така че да бъде посещавана и след редовното работно време на Регионалната библиотека.

Новата Регионална библиотека ще бъде мултифункционална сграда - културен център, събитийно средище, увериха създателите на проекта. Самият дизайн на библиотеката е изчистен и монолитен, включва стъпаловидно протичащ атриум и пряка връзка с нивото на улицата.

Припомняме, че в петък, 26 юли, е издаден протокол за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия за изграждането на нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков“ във Варна - вижте подробности ТУК.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Бюджет 2025
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: