Разлом в Черно море с потенциал да произведе мощни земетресения

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:29 / 06.04.2013
1200
В Черно море, паралелно на крайбрежието, има разлом, който навлиза и в границите на България и който може да произведе земен трус с магнитуд 7-7,5. Това предупреждение отправя турският геолог проф. Осман Бекташ от Черноморския технически университет, съобщава Анадолската агенция.

По думите на учения сеизмичната активност през последните 50 години показва, че успоредно на черноморското крайбрежие в морето има разлом, различен от Северноанадолския, който на запад навлиза в българските граници.

"Този разлом, както и преди сме твърдели, може да произведе земетресение с магнитуд 7-7,5", казва пред агенцията проф. Бекташ, цитиран от БТА и Mediapool.

Специалистът напомня за земетресението с магнитуд 6,8 в турския черноморски окръг Бартън през 1968 г. и за труса на 19 март т.г. в морето край Истанбул с магнитуд 4,5. По думите на учения е погрешно схващането, че едно земетресение по този разлом не може да причини трус с магнитуд по-силен от 4,5 степен.

Проф. Бекташ настоява този разлом да бъде включен в картата на активните разломи на Турция, така че да бъде отразен реалният земетръсен потенциал на Черно море.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).