Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разрешават изкуствените плажове със закон
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 06.05.2011Коментари (1)1591
© Varna24.bg
Изграждането на изкуствени плажове ще бъде регламентирано със специални промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Те ще могат да се появяват върху публична държавна собственост. Това съобщи Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Екатерина Захариева и представители на бизнеса те участваха в публично обсъждане на предложенията на министерството за промяна в закона.

По думите на Захариева тепърва ще има двуседмичен срок, в който всички заинтересовани страни да изпратят писмено окончателните си предложения и становища. След това текстовете ще бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет.

Топалов обясни, че изграждането на изкуствените плажове ще става, като се обяви строителна концесия по реда на Закона за концесиите. Евентуалните инвеститори ще могат да ползват известно време съоръжението, но то ще бъде държавна собственост. Така след изтичане на срока на концесията изкуствените плажове ще останат за държавата. Според действащите закони една концесия може да се предоставя за срок до 35 години.

Все още няма проявен инвеститорски интерес за изграждане на изкуствени плажове, обясни Екатерина Захариева. Тя подчерта, че новите текстове се въвеждат, за да е ясен регламентът, по който това може да се направи, а не защото някой конкретно е планирал подобна инвестиция.

Топалов поясни още, че ще бъде въведена облекчена процедура за предоставяне на концесии, така че да отнема няколко месеца. В момента тя може да се проточи и близо година.

В промените на закона за черноморското крайбрежие ще бъдат добавени и специални текстове, които да гарантират безплатния пешеходен достъп до морските плажове, каза още Милен Топалов. Свободният достъп на хората до обекти - държавна собственост, каквито са плажовете, се гарантира и от конституцията. Миналото лято обаче нашумяха редица случаи, при които реститути допускаха хората до морските ивици срещу заплащане.

Зам.-министър Екатерина Захариева пък припомни, че вече са започнали процедури, чрез които държавата да може да отчужди върнатите в миналото земи и да направи пътища до проблемните плажове. Тя даде за пример три пясъчни ивици, сред които са тези на къмпинг "Градина" и плажът "Русалка". Захариева посочи още, че са започнали точно с тези плажове, защото традиционно за тях постъпват най-много оплаквания от граждани. По думите й близо 25 плажа са заобиколени изцяло от частни земи, но проблем с достъпа има на само 4-5 от тях.

Според друга промяна в закона пясъчните дюни ще бъдат върнати в територията на морските плажове. Така те отново ще се третират като изключителна държавна собственост. Те бяха извадени от плажовете през 2008 г. и някои от тях бяха с променен статут, а след това и застроени. Например такъв беше случаят с дюните в района на Камчийски пясъци.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А изнудването с чадърите как ще седи господа.В Ахтопол се вземат по 5 лева и свободната зона е натикана на края на плажната ивица.А проверяващите от Общината ги няма никакви а месните дерибей от кметството само повдигат рамене и се крият като мишоци там.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: