Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разсеяха слуховете, че се подготвя скрита приватизация на пристанище Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:34 / 29.03.2013Коментари (0)1248
© Varna24.bg
Програми и мерки за заетост и обучение, включени в Националния план за действие по заетостта за 2013 г. и нови моменти и мерки за намаляване на безработицата в област Варна бяха обсъдени на заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, председателстван от областния управител Коста Базитов.

На заседанието бе представен отчет за дейността на Дирекция "Регионална служба по заетостта" - Варна, според който през първите два месеца на 2013 г. обявените свободни работни места на първичния пазар на труда във Варненски регион са 2 088 - от тях малко над 1 000 са заявени за област Варна. На проведените от началото на годината две трудови борси са участвали общо 46 работодатели /Провадия 15 и Варна 31/ и са обявени общо 974 свободни работни места /Провадия 73 и Варна 874/.

"Добата новина е, че за последните три месеца няма постъпили заявления за масови уволнения вследствие на преструктуриране или закриване на даден бизнес", съобщи Пламен Начков директор на Дирекция "Регионална служба по заетостта" Варна и допълни, че в почти всички общини от областта се изпълняват проекти по Програмата "От социални помощни към заетост". Провеждат се разговори с работодатели в туризма за наемане на кадри, преминали курсове за подготовка и повишаване на квалификацията главно в ресторантьорството.

Само за януари и февруари в област Варна 1 533 души са били устроени на работа по данни на Дирекция "Регионална служба по заетостта". Сравнително ниско остава и нивото на безработицата в областта /8.6%/ в сравнение с това в региона /11.8%/. Прогнозите за следващото тримесечие са, че има възможност за разкриване на работни места по Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", като през април стартират 12 програми за 97 работни места с продължителност 6 месеца.

На заседанието на Областния съвет за тристранно сътрудничество заместник-областният управител Пламен Манушев разсея слуховете, че се подготвя скрита приватизация на Пристанище Варна във връзка с идеята за отварянето на порта за граждани и превръщането на част от него в атракционна зона.

"Нямаме съмнение в лоялността на работещите в пристанището към процесите в града, но твърденията за загуба на работни места там са безпочвени. Затова и проектът временно е спрян", сподели областният управител Коста Базитов.

Според него една от основните причини за безработицата у нас е икономическата криза, настъпила в световен мащаб преди няколко години. Изхода от нея, според областния управител, е развитие на пазарните и икономически отношения и разкриването на трайни работни места. "Социалните програми решават проблема временно", заяви Коста Базитов и предложи на следващото заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество да се обсъди въпросът с потока на български работници от Гърция и Испания към България, да се обърне внимание на младежката безработица и да се заостри вниманието на Община Варна и Общинския съвет в града за по-активно и дългосрочно участие в Програмата "Помощ в дома".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: