Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Разширение на Аспарухов мост - невъзможно
Автор: Екип Varna24.bg 09:54 / 23.07.2008Коментари (0)1215
От техническа гледна точка е невъзможно да бъде разширен Аспарухов мост. Това каза инж. Иван Пецински, проектант и на последния ремонт на съоръжението през 1999 г.

Дори и да се намери проектант, който да реши да реализира идеята за разширение на моста, то това би излязло двойно или тройно по-скъпо от построяването на ново съоръжение, добави той. Евентуално разширение на Аспарухов мост бе посочено като вероятно решение в новия общ устройствен план (ОУП) на Варна. Все още не е ясно дали ще се избере реконструкция на сега съществуващия мост, или строителството на втори - дублиращ, поясни ръководителят на екипа, разработващ ОУП, проф. Иван Никифоров.

Мостът е проектиран да носи определен товар и по-голямо натоварване може да се окаже фатално, коментира пък проф. д-р инж. Илия Иванчев от катедрата "Транспортни съоръжения" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Той посочи, че на съоръжението е необходимо да се направи и незабавно обследване, за да се прецени по какъв начин влияние на състоянието му са оказали времето и натоварването. Още повече, че силно негативно на основите влияе и морската вода, добави Иванчев. Съмнение за устойчивостта на моста изказа и инж. Вилиана Андреева, участваща в разработването на новия ОУП. Според нея основите са доста корозирали и евентуално разширение на моста не би било най-доброто решение. Обследване на съоръжението не е правено от пускането му в експлоатация през 1976 г. Последно при ремонта през 1999 г. е извършена геодезическа проверка за слягания в района на моста. Тестове за корозия и състоянието на основите не са правени, уточни инж. Пецински. Обследване, както и коригиране на отклоненията е нужно да се направи незабавно, заяви инж. Илия Иванчев. Колкото повече се отлага, толкова повече пари ще коства ремонтът, добави той.

Към противниците на разширение на Аспарухов мост или евентуалното му дублиране се присъедини и председателят на сектор "Транспортно строителство" в Камарата на инженерите проектанти инж. Ганка Колелиева, която участва и в проекта за магистрала "Черно море". По думите й на Варна е необходимо съоръжение, с което трафикът да заобикаля града, а не да го насочва право в центъра му.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
България в еврозоната
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: