Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Развитие на креативни индустрии бяха обсъдени във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:19 / 01.08.2023Коментари (0)848
© Varna24.bg
Развитие на креативните индустрии бяха обсъдени днес във Варна. Работната среща бе с участието на кмета на града Иван Портних, министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, с министъра на туризма Зарица Динкова и със зам.-министъра на културата Виктор Стоянов, предаде репортер на Varna24.bg.

Обсъдиха се теми свързани с иновации в сферата на туризма и културата, заяви кметът на Варна. Градът е носител на иновации. За това обсъдихме въпроси за промоция на туризма и културата, допълни той.

Това е развитие на Дълбоко технологичния иновационен порт Варна (Varna Deep Tech Innovation Port), чийто начало бе дадено миналата година.

Това е развитие на дълбоко технологична иновационна долина. Варна е втората такава в Европа, след тази в Саламанка, Испания. Целите и дейностите на Дълбоко технологичен иновационен порт Варна са в унисон с новата иновационна стратегия на Европейския съюз (New Innovation Agenda). Стратегията цели увеличаване на предприемаческия капацитет и конкурентоспособност посредством изграждането на мрежа от центрове в различни региони на Европа, специализирани в създаването и развитието на дълбоко технологични иновации в различни области.

Основната цел на инициативата е да превърне Варна в притегателен център за създаване и внедряване на дълбоко технологични иновации, които да спомагат за подобряването на социално-икономическото развитие на региона, България и Европа посредством засилено взаимодействие между различни заинтересовани страни – академия, бизнес, стартъп, младежки организации, местна администрация и др.

Изборът на Варна е логичен заради уникалните конкурентни предимства на региона. За първи път на национално ниво се говори за това, обясни на свой ред министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Това е развитие на нов продукт - дестинация за иновации, култура, творчество. Усилията ни ще бъдат насочени към синергия и отключване на високи технологии в сферата на културата и иновациите, създаването на нови бизнесмодели, допълни тя.

Сред нашите експерти най-конвертируеми в света са тези от IT-сектора и музикантите, допълни пък зам.-министъра на културата Виктор Стоянов. Това е абсолютно нов подход за подпомагане на културните специалисти и институти. Целим ребрандиране на този сектор. Чрез нашата среща във Варна даваме добър сигнал за хората, заети в сферата на културата, допълни зам.министър Стоянов.

Дълбоко технологични иновации ще бъдат създавани не само във Варна, но и в други региона у нас. Варна е първа, каза министър Стойчева. Тя допълни, че още от следващата седмица ще стартират работни групи с културни институти по тази тема.

За първи път имаме взаимодействие между държава и местна власт, допълни министър Стойчева.

Имаме дългосрочна идея. Работим стратегически, каза кметът на Варна Иван Портних

Сред основните компоненти на Дълбоко технологичния иновационен порт като екосистема са - университетите и научноизследователските структури, големите бизнес организации, местната и държавната администрации, инвестиционни фондове, високотехнологични компании, дълбоко технологични чуждестранни екосистеми и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: