Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Развиват електронните форми на дистанционно обучение в МУ-Варна
Автор: Екип Varna24.bg 12:29 / 28.02.2013Коментари (0)1313
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна е проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд, който висшето учебно заведение спечели през месец октомври миналата година. Проектът е на стойност 592 068 лева и предвижда да се реализира в рамките на 2 години.

В отговор на съвременните потребности на студентите и в унисон с динамиката и световните изисквания в образованието проектът е ориентиран към ефективното и целесъобразно използване на съвременните информационни и мрежови технологии. Основната цел е въвеждането на допълнителни иновационни образователни методи и технологии в учебния процес и обогатяване на учебното съдържание. Стъпвайки върху академичните традиции на университета с над половин вековна история, новите форми за електронно обучение ще бъдат още едно надграждащо стъпало, с което ще се повиши качеството на образованието и обучението на студентите, а МУ-Варна ще се утвърди като университет на знанието и иновациите.

Важно е да се подчертае, че не се цели изнасяне на обучението в електронна среда, още повече че за медицинско учебно заведение, в което се изучават специалности от регулирани професии в областта на медицината, денталната медицина, фармацията и здравните грижи - това не е допустимо. Чрез новите форми на електронно обучение студентите ще бъдат не само в по-висока степен ангажирани към учебния процес, но ще могат да ползват за целите на своето обучение и самоподготовка по-богат набор от учебни материали. Чрез средствата на мобилните технологии ще имат възможност за бърз достъп и по всяко време (24 часа в денонощието) до теоретични и практически модули. Ще могат да свалят учебни материали и помагала през мобилните си телефони. Ще имат достъп до записи на операции и различни хирургични интервенции, до видеолекции, както и 3D стереоскопични анатомични атласи. Ще могат да наблюдават операции в реално време. По този начин, разполагайки с богат набор от интерактивни учебни помагала, достъпни по всяко време, ще имат възможността да се връщат, да преосмислят и да затвърждават наученото, което ще подпомогне усвояването на обемни и важни материи.

Интерактивната част на обучението ще индуцира допълнителни дискусии, съвместни проекти и постоянна комуникация между студенти и преподаватели. При необходимост студентите ще имат възможност и за он-лайн и видео чат с преподавателя в реално време. Във форум и блог студентите от различните курсове ще могат да разискват различни въпроси и теми, касаещи обучението, да обменят информация по между си.

Новите форми за електронно обучение ще подпомогнат и процеса на обективна измеримост на постигнатите резултати от студенти и преподаватели. Студентите ще могат сами под формата на тестови упражнения да тестват нивото на усвояване на материята, като чрез линк ще бъдат насочвани към литература и материали за наваксване на пропуските си на база на сгрешените отговори. Ще могат да се правят он-лайн тестове, активни в определен период, с автоматично оценяване и засичане на времето. Преподавателите ще могат да следят кой студент и колко пъти е прочел лекционния материал. Ще може да се прави и проверка за плагиатство в качваните в системата курсови работи.

Освен че новите форми за електронно обучение целят да надградят класическите форми на преподаване, да им придадат допълнителна стойност, като ги направят още по-качествени и ефективни, благодарение на тях в образователния процес ще имат възможността да се включат и лица, които живеят извън академичните градове. Така например електронните форми за дистанционно обучение ще се използват в процеса на обучение по редица специалности от Факултета по обществено здравеопазване, като здравен мениджмънт, фармацевтичен мениджмънт, обществено здравеопазване. Процесът на обучение на акушерките и сестрите от новият филиал на МУ - Варна в Сливен също ще бъде обогатен и подпомогнат от новата платформата за електронно обучение. Първият випуск сестри и акушерки на филиала ще имат пълен достъп до електронното хранилище с учебни помагала и литература по съответните дисциплини.

Модерните средства и технологии ще позволят провеждане на обучение без откъсване от работната среда. Те ще дадат възможност за достъп до образование и на хора със специални образователни потребности, на лица с увреждания - разбира се, за специалности, за които това е позволено от закона и регламентирано в правилника на университета като напримре специалности от нерегулираните професии - медицинска козметика, обществено здравеопазване, здравен мениджмънт, фармацевтичен мениджмънт и др. По този начин - чрез подобряване на условията за равен достъп на хората до образование и обучение, ще се постигне и и тяхната по-успешна социална и трудова реализация.

Осъществяването на проекта за дистанционно обучение ще бъде съпроводено с изпълнението на редица конкретни дейности и стъпки. Ще бъде създаден Център за дистанционни форми на обучение, оборудван с необходими материални активи и специализиран софтуеър - специална платформа за електронно обучение. Ще се създаде електронно хранилище за всички електронни и мултимедийни помагала, които ще се разработят. Ще се проведе специализирано обучение на преподаватели както за интерактивни начини на преподаване, така и за създаване на електронните и мултимедийните образователни материали.

Очаква се над хиляда студенти и специализанти от различни специалности и курсове на МУ-Варна да преминат отделни модули или цели курсове чрез електронни форми на дистанционно обучение, както и поне 45 преподаватели първоначално да започнат да прилагат новите дистанционни форми за електронно обучение в работа си. Трима системни администратора ще поддържат платформа. Изграждането на Център за дистанционно обучение и подготовката на преподаватели и експерти ще гарантира създаването на иновативен образователен потенциал и устойчивост на резултатите и след приключване на проекта.

Подобни интерактивни и електронно базирани допълнителни методи на преподаване се използват в много университети в Обединеното кралство, САЩ, както и по целия свят. Затова с реализирането на проекта, Медицинският университет във Варна ще затвърди позициите си на динамично развиващ се университет, отговарящ на актуалните потребности на своите студенти. Чрез изграждането, инсталирането и интегрирането на цялостна електронна инфраструктура в МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов"- Варна ще се прилагат всички необходими функционалности и технически възможности за предлагане на качествено и съвременно образование.

Проектът за Развитие на електронни форми на дистанционно обучение е част от общата стратегия за развитието на Медицинския университет във Варна, която бе начертана от новото ръководство с встъпването в длъжност на ректора проф. д-р Красимир Иванов дмн, през март миналата година. В основата на тази стратегия е цялостната модернизация и оптимизация на всички сфери от образователно-учебния процес и административните структури, с които се цели да се постигне безкомпромисно качество на образованието и обучението и по-голяма гъвкавост и ефективност на административното обслужване.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
50-ото Народно събрание
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: