Регистрираха случай на малария във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:35 / 06.12.2012
1047
Случай на малария е регистриран във Варна, сочат последните данни от Регионалната здравна инспекция. Той е първият от началото на годината. Пациентът е вписан в регистрите в края на ноември.

Става дума за нашенец, работещ в африканска страна. Той наистина е бил болен, но е излекуван и сега е здрав, обясни шефът на РЗИ - Варна, д-р Божанка Георгиева. След завръщането си той се е свързал с общопрактикуващия си лекар, който го е поставил под диспансерно наблюдение за 1 година, каквито са изискванията. Заради това варненецът е попаднал в регистрите на Националния център по заразни и паразитни болести през ноември.

У нас постоянно се диагностицират случаи на малария, внесени от ендемични страни. Смъртните случаи са 17. През 2009 г. са регистрирани 8 случая на внесена малария у нас, като 2 от тях са завършили фатално.

Недостатъчната клинико-епидемиологична насоченост към заразата и все по-често срещащата се резистентност на причинителя на малария тропика към основните химиотерапевтици водят до тежки последици за засегнатите и създават риск от възстановяване на местна малария в страната. За това допринасят и усилената миграция на населението, ограничената информация за българските граждани, които заминават за или се връщат от ендемични страни, подценяването на опасността от внос и разпространение на малария.

Определен епидемиологичен и клиничен риск създава нарастващият внос на малария в Европа от ендемични страни. По данни на Световната здравна организация (СЗО) за 1998 - 2009 г. те са 130 798, в резултат на което са починали 601 души.

За борба с маларията е разработена глобална програма на СЗО. Тя предвижда ликвидиране на заразата в ендемичните страни на региона до 2015 г. и недопускане възстановяването на местно предаване на инфекцията.

Източник: в. "Черно море"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...
Деца в нужда: Варненци организират акция за събиране на учебни по...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).