Регламентират статута и управлението на курортните комплекси

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:50 / 15.05.2011
1152
Междуведомствена работна група започва анализ на законодателството и ще предложи промени, които да регламентират статута на курортните комплекси. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с хотелиери от курортите в района на Варна. В групата ще участват експерти от икономическото, регионалното и финансовото министерство. Те трябва да предложат мерки, които да решат проблеми, свързани с управлението и финансирането на курортите, както и взаимоотношенията с общините и с туристическия бранш.
Според хотелиерите курортите трябва да бъдат отделени като нов вид териториална единица и да се въведат правила за ползване а инфраструктурата в тях. Това ще реши въпроси с финансирането и поддръжката на курортните комплекси и ще им позволи да се развиват по устойчив начин.
Министър Трайков подкрепи идеята туристическият данък да се плаща върху реализирани нощувки и да се даде възможност за временно спиране на категоризацията (плащането на туристически данък) в периодите, в които хотелите не работят. Според хотелиерите това може да става чрез прилагане на уведомително-регистрационен режим.
Необходима е промяна в регламентите за разполагане на "преместваеми" или "поставяеми" обекти на територията на курортните комплекси, с които да се гарантира високо качество на туристическия продукт. Забрана за поставянето им в зони с плътно застрояване или предназначени за озеленяван, задължително изработване на схема за разполагането им и описание на обекта (материали и начин на прикрепванe) са част от предлаганите промени в ЗУТ. Обсъдена бе и идеята за създаване на целеви данък или събиране на средства в общ фонд за развитие на курортите, от който да бъдат финансирани дейностите по реклама и представяне на комплексите, инфраструктурата (пътна мрежа, ВиК, осветление), озеленяване, информационна осигуреност, както и за вътрешен ред, сигурност и контрол на достъпа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал
След проливния дъжд във Варна: Силно наводнени улици, движението ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).