Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
"Ремонтирали" гърди по здравната каса
Автор: Екип Varna24.bg 13:12 / 26.03.2011Коментари (0)1085
© Varna24.bg
Пациенти си правят козметични процедури по здравна каса. Практиката като цяло се прилагала в цялата страна и била начин да се изцеждат неправомерно пари от здравната каса. За него обаче се говорело само под сурдинка. Частният бизнес се въртял от хирурзи, които работели в частни центрове за пластична хирургия и в държавни болници, разказа лекар от Център по естетична хирургия, пожелал да остане в анонимност. Схемата била консулт в частната клиника, а хирургичната интервенция се правела в държавното здравно заведение. За конкретния повод "се прекроявала" и извършената процедура, за да може да се отчете по клинична пътека и да се вземат пари от здравната каса. В същото време коригираният пациент си плащал на ръка за процедурата на лекаря. Импланти за уголемяване на гърди, както и корекция на нос били сред най-честите интервенции, които се извършвали инкогнито в държавните болници. Около 3000 лв. платила дама за липосукция на корем, които дала на ръка. Но отчели интервенцията като клинична пътека за изгаряне. По подобен начин, но по друга клинична пътека, поставяли и импланти на гърди. Сред скандалните неща, за които се твърди, че се правят незаконно, са липосукции с болнична аспирация, която силно разкъсвала тъканите и оставяла тежки следи по тялото. "Превърнаха го в легална дейност. Вършат си частния бизнес в държавните болници. Извоюваха си това право и всеки е изкушен да го прави. Слагат си чистите пари в джоба", допълни пластичният хирург.
"Това при нас няма как да стане, защото програмата е толкова напрегната с пациенти с изгаряния и други тежки травми, че няма как да се случи. При нас се лекуват пациенти с тежки травми и изгаряния", каза д-р Даниел Янков, който работи във Военноморската болница във Варна. Имало клинична пътека за реконструкция на гърда след премахнат тумор, но стойността й била много ниска и не покривала направените разходи, а времето за извършването й е 6 до 8 часа. "Правим по една-две такива реконструкции в годината. Но естетичните операции се извършват само и единствено в центровете за естетична хирургия", допълни д-р Янков.

Няма клинична пътека за естетична хирургия, но този, който е добър професионалист, не би трябвало да се притеснява от конкуренция, каза  д-р Николай Георгиев. Според него нямало опция да се отчитат интервенции по здравна каса, когато манипулациите при тях са коренно различни, но не отрече възможността това да се случва. Особено ако специалностите са близки. "Принципно е възможно, но нямам такива наблюдения. Никой лекар с морал не би го направил, пък и никой не би се похвалил с такава дейност", допълни д-р Георгиев.

Източването на касата ставало от доста време, затова би било добре да се направи задълбочена проверка със задна дата, от която щели да изплуват интересни неща. Гилдията на работещите на две места хирурзи имала лоби, което защитавало интересите им на високо ниво. Здравната каса в столицата дори била завела дела срещу неколцина лекари. От пресцентъра на НЗОК обаче нямаха информация за подобни случаи. Нямало нито сигнали, нито жалби, не били улавяни и интервенции от сферата на пластичната хирургия, които да са правени в държавни болници. Когато алгоритъмът по клиничната пътека не бил спазен, тя отпадала и не се плащала. Това обаче не изключва възможността корекциите да са отчетени изрядно по точния алгоритъм на клиничната пътека, които иначе касата не плаща, допълват запознати с аферата.

Две са клиничните пътеки за хирургични интервенции на гърди за доброкачествени и злокачествени тумори, по които в РЗОК-Варна са отчетени 950 случая за 417 367 лв. На 261 пациенти през 2010 г. са оперирани носовете заради необходимост от пълна реконструкция или пластика на носа. Във варненската каса не са установили случаи, при които отчетена дейност да не съвпада с оказаната на пациента. Най-често касата водела дела, когато се установи, че е лекуван пациент, който е нямал нужда от приемане в болница.

Източник: в. "Позвънете: ВестникЪт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Зима 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: