Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ремонтират подводен водопровод във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 11:18 / 09.11.2008Коментари (0)869
До края на годината ще приключи ремонтът на подводния водопровод във Варна, който минава под едноименното езеро, за да захрани квартал "Аспарухово". Старата стоманена тръба е корозирала и трупа загуби на питейна вода. При всяка авария се губят допълнително 100 литра питейна вода в секунда, а отстраняването на повредата става с помощта на водолази. Проводът няма да бъде ваден, а в него ще се приплъзнат тръби от полиетилен, но с по-малък диаметър. Тяхната проводимост е по-голяма заради слабото съпротивление и по-високото налягане.

Проектът е част от инвестиционната програма на ВиК - Варна, финансирана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Реконструкцията на подводната част от водопровода за квартал "Аспарухово" струва 3.4 млн. лв. Изпълнител на проекта е "Хидроремонт ИГ". Компанията е правила ремонта на хидротехническите съоръжения на всички големи и повечето малки язовири в страната. Изпълнител е и на рехабилитация на вълнолома на пристанище Варна - ІІ етап.

За подводните работи по водопровода фирмата е закупила специална машина, разработена по поръчка от проектантски екип с ръководител Йордан Каракашев. При проучвателния етап на проекта водолазите на "Хидроремонт" са картографирали грунда на трасето. Така са констатирани големи ями по дъното на езерото, създадени от течовете на водопровода. Според доклада по корозиралата тръба всяка секунда се губят по 200 л питейна вода. Това предопределя и водния режим през лятото във високите части на "Аспарухово".

Подводната работа по трасето ще протече на два етапа. Първата част на тръбата е с 110 м и пресича стария канал. Предвижда се изграждането на допълнителни защитни бетонни плочи по цялото трасе. Втората част на водопровода минава по дъното на плавателния канал под Аспаруховия мост. Дължината е 240 м, а дълбочината е 18 м.
По време на работите водата към квартала няма да се спира, а реконструкцията няма да пречи на корабоплаването До края на годината трасето ще бъде завършено. Ще се подновят шахтите, където се съединяват тръбите на подводния водопровод с тези на сушата.

ВиК - Варна, възнамерява да ремонтира и 1000 м от провода, които се намират на острова. За целта ще се използва тръби от сфероидален чугун. Цената на тази част от рехабилитацията е 1.5 млн. евро, за които ВиК - Варна, ще кандидатства с проект по програма ИСПА. Водното дружество ще инвестира 8.4 млн. лв. в изграждането на водопроводни и канализационни отклонения във Варна и региона. За строителството на трасето, по което ще бъдат поставени, ще отговарят общо седем различни фирми.

ВиК - Варна, има затруднения да реализира всичките си инвестиционни намерения заради несъбраните задължения, които са в размер на 7 млн. лв. Фирми дължат 10% от сумата, като сред големите длъжници са Фестивалният комплекс и Курортната поликлиника. Останалите дългове са натрупани от частни лица.

Източник: в."Строителство градът"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Български тенис
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (459) 14%
Добре, но можеше и по-добре (440) 14%
Не се справи (622) 19%
Пълна трагедия (1722) 53%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: