Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Решение на Общинския съвет било в разрез със закона
Автор: Екип Varna24.bg 11:27 / 17.03.2010Коментари (0)678
© Varna24.bg
На сесията на 17 февруари тази година по предложение на кмета Общинският съвет във Варна е променил наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на общината. Това нямаше да е проблем, ако не е в разрез със Закона за енергетиката, твърдят юристи.

Общинските съветници са гласували цени за „Учредяване на право за преминаване през чужд поземлен имот за издаване на разрешения за строеж за проводи на инженерната инфраструктура". За тези, касаещи топлопроводи и газопроводи, трябва да се заплаща по 30 лв. на линеен метър, а за електрически кабели - 12 лв./л. м. В Закона за енергетиката, обаче, изрично е упоменато - в чл. 67, ал. 2, че: „Енергийните предприятия имат право безвъзмездно да използват мостове, пътища, улици, тротоари и други имоти - публична собственост, за прокарване, скачване, преминаване и поддържане на въздушни и подземни електропроводи, газопроводи, топлопроводи, водопроводи за енергийни цели, нефтопроводи и нефтопродуктопроводи, като осигуряват техническата безопасност и предприемат мерки за недопускане на щети."

Видно от гореизложените факти, че промяната в наредбата, гласувана от Общинския съвет, е в противоречие със Закона за енергетиката, разясняват варненски адвокати.

На сесията обаче са приети и други цени за прокарване на инженерна инфраструктура, а именно: за водопровод и канализация - 21 лв./л. м., а за телефонни кабели - 12 лв. на линеен метър, Това ще навреди на всички дружества, опериращи на територията на община Варна, тъй като ще оскъпи, и то много, техните услуги, което ще трябва да рефлектира върху всеки от нас - гражданите на морската столица. За съжаление това става на фона на финансова криза, когато, вместо да се помага на бизнеса, му се пречи.

Ще стартират преговори между всички дружества във Варна, засегнати от наредбата на ОбС. Ако трябва ще бъдат сезирани правораздавателните органи в Република България.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: