Решиха: Тези варненци ще пътуват безплатно в градския транспорт на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
08:30 / 16.05.2024
12890
Всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания да пътуват безплатно в градския транспорт на Варна. Това предложение на групата на ГЕРБ беше одобрено от транспортната комисия към местния парламент. В подкрепа гласуваха 5 общински съветници, само 1 техен колега се въздържа.

Според вносителите с обновяването на автопарка на "Градски транспорт“ с нови електробуси се очаква намаляване на разходите на дружеството за дизелово гориво и пропан-бутан с около 50%. Сумата на годишна база възлиза прогнозно на над 3 млн. лева, какъвто приблизително е размерът на приходите от абонаментни карти на преференциални цени. Намаление на разходите се очаква в значителна степен и в дяла на резервните части, който заема водещо място в разходната част на дейността, допълват съветниците от ГЕРБ.

"Считаме, че това намаление на разходите ни дава възможност да въведем безплатни абонаментни карти за определени групи лица, които към момента са основен ползвател на услугата – ученици и студенти, лица в пенсионна възраст и лица с увреждания“, посочват вносителите и допълват, че по този начин не само ще се стимулира повече хора от тези групи да ползват градски транспорт, но ще се облекчи автомобилният трафик и съответно ще се намалят вредните емисии, отделяни във въздуха. Според съветниците ще се понижат и разходите за възнаграждения за служителите, работещи в пунктовете за издаване на абонаментни карти, тъй като няма да се налага ежемесечно посещение на тези групи лица.

Към момента безплатно пътуват само децата и учениците до 14-годишна възраст.

Предложението предстои да бъде разгледано от правната и от финансовата комисия. За влезе в сила, то трябва да получи подкрепата на Общинския съвет.

Виж коментарите (4)

Още по темата (55):
04.09.2024 Варненци могат да се включат във важна дискусия за бъдещето на града
29.08.2024 Кметът Коцев: Защо се прави този саботаж срещу гражданите?
29.08.2024 Местният парламент на Варна се събира днес
08.08.2024 Извънредна среща на председателския съвет към местния парламент във Варна
30.07.2024 Избраха нов зам.-председател на ОбС – Варна
29.07.2024 Кметът Коцев: Искаме диалог с ОбС, за доброто на Варна, иначе градът ще загуби пари
Още новини от Новини от Варна:
Избраха новата Miss Globe Bulgaria на церемония във Варна
Проблемът с изборите във Варна остава нерешен
Това е изборът на Варна: Вижте името на новия рис в Зоологическат...
Отново! Огромен клон падна върху детска площадка във Варна
Синоптиците от НИМХ казаха дали ще става за плаж в неделя
Варненец е шампион на Международната олимпиада по информатика в Е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).