Рибари: В петък ще събарят рибарски постройки в местността Орехчето

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:48 / 23.02.2011
1019
В петък ще започне събарянето на рибарски постройки в местността Орехчето. За това сигнализираха рибари от местната Рибарска кооперация "Чайка 2003".

Тези дни те научили за евентуалното премахване на техните къщи, някои от които са им основни жилища, от служители в община Варна. От администрацията съобщили, че имало сключен договор между община Варна и "Хидрострой", според който в петък ще се пристъпи към събарянето на някои от постройките.

В понеделник (на 21.02.2011 г.) служители на община Варна са разлепили на неопределени места в местността Орехчето съобщения, издадени от началника на отдел "Строителен контрол", които обаче не са били подпечатани, че са изготвени Заповеди с №.0716, 0721/21.02.2011 г. и други на кмета на община Варна. Въпросните съобщения съдържаха информация, че са издадени на основание чл. 195 ал.5 от ЗУТ. В тях нямало упоменати нито конкретни собственици на постройки, нито конкретизирани имоти, алармираха рибарите. В община Варна не ни бяха предоставени да въпросните заповеди, за да се запознаем със съдържанието им. Нещо повече категорично ни бе отказана подобна възможност. Уведомиха ни, че същите не подлежат на обжалване, допълниха още те.

Адвокатът на Рибарската кооперация Константин Парчев коментира, че предприетите в тази посока фактически действия от община Варна са изцяло незаконосъобразни, поради нарушаване на процедурите по издаване на основанията за премахване на постройките и цялостното опорочаване на производството регламентирано в АПК и ЗУТ.
Поради тези причини от Рибарска кооперация Чайка 2003 са изпратили молба до Административния съд във Варна. Чрез нея рибарите молят съдиите, незабавно и безусловно да прекратят действията на община Варна по премахване на постройки в местността Орехчето, предвид факта, че не са проведени съответните процедури съгласно Закона за устройство на територията. За голяма част от членовете на кооперацията и жители на рибарското селище, същите представляват единствено жилище и провеждането на незаконосъобразни действия от страна на администрацията ще накърни правата на живущите там.

Според рибарите чрез тези си действия община Варна показва двоен стандарт при решаване на проблемите, като за пример визират ромските постройки, които не бяха премахнати, заради разширението на ул. "Девня", тъй като те също били основни жилища на засегнатите лица.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик
Млад мъж e открит мъртъв в Несебър
Катастрофа на пътя Варна - Бургас, има пострадал


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).