Рибари сезираха премиера Борисов за къщите си край Варненското езерото

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:50 / 04.11.2010
1071
Рибарска кооперация "Чайка 2003" сезира премиера Бойко Борисов за казуса с нейното селище в местността Орехчето на южния бряг на Варненското езеро. Писмо за проблема е изпратено и до омбудсмана Константин Пенчев. Причината - обявените от кмета Кирил Йорданов незаконни постройки на брега на езерото, които трябва да бъдат премахнати заради строежа на бъдещия мост Казашко, който трябвало да минава от там. Рибарите са категорични, че техните постройки не са незаконни. Адвокатът на рибарската кооперация Константин Парчев изпрати и запитване до Министерството на околната среда и водите. Главният секретар на МОСВ, г-жа Климентина Денева, е отговорила: "Във връзка с разпоредби на Закона за биологичното разнообразие и задължителната екологична оценка, която следва да бъде извършена на този етап, е констатирана вероятна степен на отрицателно въздействие, съгласно която ОУП на Община Варна има вероятност да окаже върху природните местообитания, популации и местообитания по видове, предмет на опазване в защитените зони. Недостатък на ОУП на Варна така както е предложен е, че не предвижда алтернативни решения на предвидените елементи на плана, засягащи защитените територии и зони.

С писма на МОСВ изх.№ 05-08-4429, 48-00662/19.08.2009 г. Община Варна е уведомена за необходимостта в ОУП да се разгледа вариант, при който трасето на мост Казашко да бъде изместено западно от регулацията на с. Казашко и да се предложи нова трасе на пътя на републиканската пътна мрежа и съпътстващата инфраструктура, които пресичат защитена местност Казашко, тъй като така предложеното трасе в проекта на ОУП е недопустимо съгласно режима на защитената територия."

Горното показва пълно противоречие с изнесената от Община Варна информация, че сградите, намиращи се на територията в местност Орехчето, са пречка за реализиране на проекта за втори мост, тъй като въобще липсва подобна възможност, подчерта адв. Парчев.

В подкрепа на горното той, в качеството си на представляващ рибарска кооперация "Чайка 2003", припомни становището на професор Никифоров, автор на проекта за ОУП на Варна, според, когото при изграждането на бъдещия мост ще бъдат премахвани единствено постройки находящи се на местата на стъпките на моста и то при реализиране на съответните отчуждителни процедури по ЗУТ, съпътствани от адекватнно обезщетение.


Виж коментарите (0)

Още по темата (3):
27.10.2010 Никой не е сезирал областния за незаконни имоти около Варненското езеро
27.10.2010 Не всички имоти край Варненското езеро са незаконни, твърди адвокат
26.10.2010 Събарят незаконни обекти край езерото
Още новини от Новини от Варна:
Ето къде във Варна утре няма да има ток
Синоптиците казаха какво ще бъде времето по морето утре
Стартира кръводарителска кампания във Варна
Бременната украинка, която бе нападната в центъра на Варна: Нищо ...
Спират движението в м-ст "Пчелина" заради довършителните работи п...
Жестоко убийство: Син уби баща си с мотика в Балчик


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).