Рицарска ковачница издържа 9-а степен по Рихтер

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:10 / 25.06.2009
1010
Копието на средновековна рицарска ковачница, издигнато в парк-музей „Владислав Варненчик", може да издържи на земетресение от 9-а степен по скалата на Рихтер. Това заяви нейният проектант и изпълнител Младен Станев. „Залагам си дипломата, че е така", каза инженерът пред Великия приор на Велик приорат България Румен Ралчев. При градежа й, продължил около седмица, са вградени специални колони в каменния зид, които правели съоръжението устойчиво на силни трусове.

Великият приор пристигна от столицата, за да връчи грамоти на учениците, взели участие в лятната школа по оцеляване, организирана от рицарите тамплиери и клуб „Чигот". В продължение на седмица 23 млади рицари, възпитаници на училищата „З. Стоянов", „П.Р.Славейков" и „Малкият принц", са преминали обучение по практически занаяти и фехтовка. Това е станало под ръководството на инструкторите Стефан Гаванозов, Ясен Ненков, Цветин Апостолов и др. Велик арбитър Павлин Павлов пък лично ги е запознал с рицарството в исторически план. На церемонията по награждаването вчера, с която бе почетен и св. Йоан, присъстваха също командерите на двете варненски командерии „Цар Калоян" и „Одесос", съответно командер Николай Бинев и Едвард Киркоров.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).