Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Родилка изгуби бебето си в болница във Варна, близките ще съдят лекарите
Автор: Екип Varna24.bg 12:06 / 02.09.2011Коментари (0)1957
© Varna24.bg
Родилка е изгубила бебето си в болница "Св. Анна" във Варна. Близките на 36-годишната Борислава Митева смятат, че жената е станала жертва на лекарска грешка и са твърдо решени да заведат дело срещу цялото отделение.

Родилката постъпила в родилното отделение на 29-ти август - 4 дни след термина. Тоновете на бебето били нормални, ден по-късно обаче то било извадено мъртво от утробата на майката.

Шефът на отделението д-р Стефан Скочев отказа да направи коментар по случая. "Вече достатъчно изявления дадох, повече не желая този случай да се коментира. Няма какво по-различно да кажа от това, което съм казал. Благодаря ви за обаждането", бяха думите на специалиста, преди да затвори слушалката на телефона.

Според лекарите жената е добре и засега нямало усложнения.

Хронологията на трагедията според близките на Борислава:

След постъпването на родилката в болница около 22 часа в понеделник лекарите й дали лекарство за предизвикване на раждането. На другия ден в 11 часа я сложили на системи. До 15 часа я държали на системите и на апарата, с който се слушат тоновете на бебето. Тогава тя казала, че тоновете падат от 140 на 110, после пак се качват, на интервали. Акушерката отвърнала, че е нормално. "Изключили Борислава от апаратурата и я оставили да чака, при условие че до този момент тя имала 3 см разкритие и са били наясно с това. В 20 ч дошла нощната смяна, прегледали я отново и й казали, че бебето няма тонове. Докторът заявил, че 90% е мъртво и имало 10% шанс детето да е живо", разказва пред "Твоят ден", зълвата на Борислава - Златина Илиева.

На Борислава отново й сложили системи и само след 15 минути се започнали адските болки, за да бъде извадено от утробата на родилката мъртвото вече бебе. Лекарите изродили момченце с тегло 2 400 грама, с пъпната връв, увита два пъти около вратлето му. Те дори го показали на майката, за да се убеди, че не се е родило живо, пише изданието.

"Бебето не било синьо, а розово, с нормален цвят! Нашата логика е, че то ако е починало, е починало много скоро и е можело да го спасят", обяснява Златина. Според нея един от лекарите заявил, че може би така било по-добре, тъй като плацентата била малка, а бебето тежало под нормата и дори да било живо можело да има аномалии.

"От самото начало на бременността се знаеше, че околоплодните води са малко и очакваха бебето да е малко, около 2 700 грама. Това е наблюдавана бременност, ако имаше усложнения, самите наблюдаващи й лекари щяха да й предложат аборт или друго решение", каза Илиева. Тя, както и майката на Борислава, смятат, че бебето е можело да бъде спасено, но е починало поради недоглеждане именно в часовете между 15 и 20 часа. Те са убедени, че някой от лекарите е очаквал пари на ръка, за да наблюдава внимателно Борислава.

За жената това е трето раждане - тя има две деца на 15 и на 18 години, които е родила в същата болница без никакви усложнения. Затова и този път настоявала да роди в "Св. Анна".

Лекарите са категорични, че са спазили алгоритъма при този тип раждания, преносени. "Тъй като жената не е получила родова дейност, въпреки дадената й таблетка и системите, системата е била изключена в 15 часа. Тогава родилката е имала регистрирани тонове, а при прегледа в 20 часа вече не е имало тонове. В този интервал от време нещо се е случило, най-вероятно е започнала спонтанна родова дейност. По време на израждането се видя, че родовите пътища не бяха добре подготвени, а бебето се роди с двойно усукана около врата пъпна връв - най-вероятно това е причината за смъртта на плода. При движението му тази връв се е затегнала и бебето се е удушило още в утробата на майката", обяснява д-р Скочев пред "Твоят ден". Според него след израждането бебето да е било розово, това не било показател, че може да бъде спасено. Не било възможно обдишване или друг метод, за да се вдъхне живот на детето.

Той казва още, че след раждането плацентата не паднала, а се наложило да бъде извадена. Установило се, че тя е малка, тънка и с нарушена структура, което, според д-р Скочев, вероятно също е спомогнало за фаталния край.

Източник: Дарик









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Отношенията София-Скопие
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: