Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Родител: Децата живеят в мизерия в средношколското общежитие
Автор: Екип Varna24.bg 13:35 / 18.05.2011Коментари (0)917
В мизерни и неприветливи условия живеят децата, които са настанени в средношколското общежитие във Варна. Това заяви Райна Вучкова от родителското настоятелство на общежитието в града. Блоковете, в които е разположено общежитието са построени в началото на 60-те години, като през последните 30 години не е правен ремонт. В стаите които са с големина от по 10-12 кв./м. са настанени по 4 деца, като на етаж има по една баня. Вучкова добави, че общежитието, което е общинско има нужда от нов водопровод и спешен ремонт, но такъв не се прави, което по думите й навежда родителите на мисълта, че е умишлено, тъй като теренът е изключително атрактивен.

Това обаче не е и най-сериозния проблем по думите на Райна Вучкова. Тя обясни, че в края на март директорът е получил официално писмо от общината, в което се обяснява, че намерението на администрацията е да остави на учениците да се помещават само в единия от общо двата блока, защото в другата сграда ще бъде настанен общинския детски комплекс. В момента в двата четириетажни блока освен децата има и настанена общинска администрация на два от етажите, като идеята е да бъдат взети и другите два етажа, като по този начин за учениците ще остане само едната сграда. Според Райна Вучкова по този начин част от децата няма да могат да бъдат настанени и съответно няма да могат да продължат обучението си във Варна.

"Това би било престъпление спрямо децата, защото ще им се отнеме възможността да учат, а това е право на всяко едно дете", категорична бе представителката на родителското настоятелство. Тя обясни, че в момента в общежитието са настанени около 300 деца, като освен от Варненска област има от Търговище, Разград и други градове в североизточна България. Децата плащат по около 30 лева на месец, за да спят в общежитието, като родителите им нямат възможност да плащат свободен наем.

Вучкова добави, че децата са много притеснени и дори са направили страница в социалните мрежи в защита на това да останат в общежитието, но дали това ще стане зависи от общинския съвет. По нейни думи родителите нямат нищо против да направят и ремонт на стаите със собствени средства, но все пак уточни, че са необходимо по-сериозни ремонтни работи. "Да се надяваме, че няма да освободят втората сграда, защото много деца просто ще се откажат да учат", подчерта Райна Вучкова.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: