Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Родните обувки без тест за безопасност
Автор: Екип Varna24.bg 10:21 / 10.04.2009Коментари (0)863
Родните производители на обувки не могат да си позволят изследване дали продуктите им са безопасни. Това стана ясно вчера при посещението на еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева във Варненския свободен университет, където тя бе запозната с проблема. Според изнесената информация от представила се за потърпевша търговка, едно изследване в лицензирана лаборатория струвало около 500 лева. Местните производители не можели да изработят повече от 36 чифта от една серия. Ако стойността на теста се разпредели върху цялата партида, на всяко изделие се плаща толкова, колкото се влага за производството му.

Поради тази причина фабриките си спестявали тестовете. Кунева обяви, че ще препоръча на Министерството на икономиката и енергетиката да стимулира разкриването на повече лаборатории, за да се повиши конкуренцията, което ще доведе до намаляване на цените. Тя дори добави, че такива лаборатории могат да се финансират по оперативна програма "Конкурентоспособност".

България, както всички европейски страни, трябва да има финансов омбудсман, каза още Кунева. Тя допълни, че така най-коректно могат да се защитят правата на потребителите. Много от тях не ги познават. Те дори и не четяли договорите, които подписват. Подобно на всички останали страни най-много недоволни в България имало от услугите в енергийния сектор. Проучване на Европейската комисия е показало пък, че най-евтино дрехи могат да се напазаруват в Словакия. Лидер при евтините мебели била Румъния.

Без да спомене повече подробности Кунева заяви, че във вторник ще бъде обявен черен списък на предлаганите в Европа опасни стоки. Тя само загатна, че резултатите ще са крайно изненадващи. Българският еврокомисар за защита правата на потребителите не пропусна да отбележи и обезпокоителния факт, че само 27 на сто от сънародниците ни възнамеряват да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент. Тя добави, че това е парадоксално с оглед на обстоятелството, че българите имат повече доверие в европейските институции, отколкото в националните.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: