Заради големите субсидии, които чуждите фермери получават, и ниския ДДС на храните яйцата от Полша са по-евтини от нашенските. А това принуждава птицевъдите да работят под себестойност. "Заради полските яйца, които влизат на българския пазар на 13-14 ст, сме принудени да продаваме нашите на 15-16 стотинки. А себестойността им е 19-19,5 стотинки", разказа пред Дарик Бойко Андонов, собственик на модерна птицеферма в аксаковското село Осеново. Стопанството на Андонов е едно от най-големите във Варненска област. Отглежда 30 000 кокошки, щастливи носачки.
Според него голямото разминаване между католическия и православния Великден тази година е оказало негативно влияние върху родните производители. "Като свърши празникът на поляците, те си вкараха стоката в България и ни събориха и нас. Внесоха си яйцата на безценица и ни разказаха играта", ядосва се Андонов.
Единственото спасение за родните стопани са субсидиите, които държавата обеща да им отпусне преди Великден.
Според Андонов, ако има увеличение на цената на яйцата, то ще е минимално - 1 ст., от производителя.
Той призова потребителите да изберат българските яйца. Освен че ще дадат рамо на икономиката ни, те ще са сигурни, че на трапезата си ще сложат пресни яйца.
По думите му на външен вид един неспециалист трудно може да определи дали яйцето е прясно или не. По принцип скоро снесените яйца имат лек блясък, а старите са матови. Срокът на годност на яйцата е до 28 дни.
Съветът на птицевъда е за Великден да купуваме и боядисваме яйца размер "М". Те са идеалните яйца за биячи. Освен че са по-евтини, със сигурност ще видят сметката по-едрите черупки при великденската борба.