Родопски елхички заливат Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:41 / 23.12.2008
684
Няколко десетки хиляди елхички от Родопите пристигат във Варна, за да задоволят потреблението за коледните и новогодишни празници. Това съобщи зам.-началникът на Регионалното управление по горите (РУГ) във Варна Любомир Кузов. "По принцип нашият регион не е иглолистен и затова коледните дръвчета се доставят основно от Родопите", обясни Кузов. Той допълни, че има специални иглолистни плантации за добив на празничните дръвчета. "От тази година има постановление на Министерския съвет, според което за всяко отрязано дръвче влизат пари в бюджета. Ставките, които търговците плащат, са според височината на елхичките. За дръвче до 1 метър се плаща 2,50 лв. До два метра таксата е 3 лв. За елхичка над 2 метра в бюджета влизат 4,50 лв.", обясни зам.-началникът на РУГ. Цените на коледните дръвчета през

тази година варират между 10 и 20 лева в зависмост от височината. По- скъпи са вкоренените фиданки, които след празниците могат да се засадят. Те се продават на цени между 30 и 150 лв. "Вкоренените фиданки са 4-5-годишни дръвчета и са отглеждани при специални условия в плантации затова са и по-скъпи", поясни Кузов.

Едва шест хиляди от коледните дръвчета ще бъдат добити от варненския регион съобщи от своя страна другият зам.-началник на РУГ Стоян Саров. По-голямата част от тях ще са от черен бор. "Законово е регламентирано, върховете на тези борове могат да се добиват за коледни дръвчета", обясни Саров. Той припомни, че при покупка на елхички потребителите трябва задължително да следят за маркировка на дръвчетата. "Марката доказва, че елхичката не е придобита от незаконна сеч. Елхите от държавния горски фонд са с шестоъгълни марки. Те се поставят на мястото, където е срязана елхата", уточни зам.-шефът на ведомството. Дръвчетата, които са добити от общински извънгорски фонд, пък са с обла, четирисантиметрова марка, която също е върху среза. По тези дървета има и маркер с жълта боя. "Ако дръвчето няма марка, се съставя акт не само на търговците, но и на купувачите. На базата на актовете се издават наказателни постановления", обясни Саров. Хората не трябва да посягат и на по-високи кедрови дървета, които също се ползват за елхички, тъй като техният добив е нерегламентиран. Ако някой бъде заловен, че си е закупил елхичка, добита от незаконна сеч, освен че ще отнесе глоба, може да му бъде отнет и автомобилът с който я пренася, предупреди Саров.

"През цялата кампания по продажбата на коледни дръвчета пазарите и тържищата ще се проверяват за немаркирани елхи съобщи още зам.-началникът на горската служба. Той посочи, че гражданите, които се натъкнат на незаконно добити коледни дръвчета, могат да алармират в Регионалното управление по горите.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).