Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рокаджия дава сцена на млади таланти
Автор: Екип Varna24.bg 15:04 / 11.01.2012Коментари (0)3127
© Народно дело
Страната ни е пълна с таланти във всяко едно направление, както знаем. Виждали сме доказателства в многото кастинги, телевизионни предавания, дори във всеки един караоке бар и ресторант. Около някои се шуми повече, около други - по-малко, а трети получават директна подкрепа и силен начален тласък, за да стигнат до върха. Свидетели сме как много "професионални" музиканти се кичат със слава, а не са чак толкова даровити, колкото други, които си стоят вкъщи и пеят основно пред приятелите си. Причините са ясни - зависи кой ще те забележи и пред кого ще се огънеш - вечното правило за успех, особено у нас. За това е известна и българската поговорка "Музикант къща не храни".

С нея обаче не иска да се примири един от българските музиканти, който вече е виждал известност, но и сам е минал през трудностите до сцената и публиката. Това е Георги Иванов (Мати), известен сред рокаджиите като китарист и вокалист на хеви метъл група "Арсенал" от близкото минало. Самият той пише песни, свири, дава уроци, снима филми и не изоставя музикалния бизнес. За това е решил да дава шанс и на младите, които сега прохождат в трудния път на славата. От години Мати развива със собствени усилия звукозаписни студия, преподава китара и вече е налице първият концерт на негови възпитаници, който се проведе по време на празниците в известно варненско заведение. С него музикантът иска да постави началото на цяла поредица от изяви на прохождащи таланти и групи. В същото време продължават проектите му свързани с киното. След успеха на "Легендата за белия майстор", който стигна чак до Далечния Изток, в момента Мати подготвя нов филм, в който ще участват негови ученици по бойни изкуства, където той също е спец. Някои от приятелите му го имат за твърде голям мечтател, но който го познава добре, знае, че той е човек, който упорито следва идеите си, докато ги види реализирани.

Група "Арсенал" е създадена през 1989 г. във Варна от Георги Иванов-Мати (китарист и вокалист на групата) и Ивайло Владев-Попа (басист на групата). И двамата са големи почитатели на великобританската хеви метъл рок група "Моторхеад". Желанието им е да правят авторска музика в подобен стил. Няколко месеца след това към тях се присъединява барабанистът Красимир Петров (Сандо), който по това време се уволнява от казармата.
И така следват репетиции и много изяви на новосформираната група.

През 1993 г. в състава й настъпва преломен момент. Мати се свързва с барабаниста Радослав Радев (Рачо) и Петър Павлов (Пешо) - басист, които преди това са свирили в друга група. Следват яки репетиции и студийна работа, няколко албума, след което отново идва раздяла.

През 2003 г. Мати се събира с баскитариста Митко и барабаниста Рупен Бенлиян. Започват да свирят по клубове и фестивали, както и в летния бирфест. И така до 2005 г., когато отново групата преустановява дейността си. През 2008 г. се събират за албума "Компилация 2008". Днес очакват покани за нови участия.

Наследниците вече имат изяви

Мати е в основата и на една от най-младите варненски групи JUMP. Тя се ражда през 2010 г. В състава освен него като соло китарист и вокал са още Пенка Неделчева (китара), Михаела Дюлгерова (барабани) и Клея Калоянова (бас и вокал).
По това време Михаела е негова ученичка по барабани, а Пенка - по китара. И двете приятелки си мечтаят да създадат група. Георги им предлага да запишат няколко негови песни в стил ритъм енд блус. Те решават да опитат и се получава. Идва и най-подходящото име за тях JUMP, което освен "скачай" означава още ритъм енд блус в бърза ритмична форма. През февруари в групата се включва и Клея Калоянова, която също учи китара при Мати. Тя става бас китаристка и замества Пенка, която пък минава на ритъм китарата. И така емоциите продължават с участието им в скоро провелия се концерт. В процес на подготовка е и първият им албум.

Георги Иванов (Мати): Нужни са повече истински продуценти в България

Докато преподавах на учениците си, открих, че сред тях има изключителни таланти. Въпреки кризата, започнахме да правим проекти, групи, дуа и да търсим начин да се изявяваме. Надявам се, че тези концерти ще се превърнат в традиция. Групите ни засега са JUMP - ритъм енд блус и рокендрол с хард и хеви метъл звучене, Bollocks и Shape of Space, които изпълняват пънк. Работим и с професионалните певици Полита, Венета Димитрова, Мария Добрева, свирим на класическа китара с Никола Петров, Кристиян Христов, Лиляна Иванова, Богомила Теохарова и Никола Георгиев и много други.

Отвсякъде привличаме хора, които искат да се занимават с авторска музика. Имаме за цел да станем българската Мека на популярната и денс, поп, рок и техно музика. Но не и на чалгата. Всеки има право да слуша каквато иска, но ние сме насочени в друга посока.

Филмът "Легендата за белия майстор" достигна до един кинофестивал в Шанхай. Преведен е с китайски субтитри. Планирам втори филм през пролетта с бойни сцени и кунг фу сюжет. Планираме да правим и сериали със студиото, за да стигнат те до телевизионния зрител.

На младия човек трябва да му се даде шанс. Всеки е увесил нос и мисли, че няма възможности. Телевизионните предавания се правят за шоу, за печалба, а дали с изпълнителя ще стане нещо, е друг въпрос. Когато някой има изключителен талант, би трябвало да се направи продуцентска програма за цялостната му реализация. Такива са нашите планове и надежди.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Отношенията София-Скопие
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: