Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Ром продава помощи, топли се с гол кючек
Автор: Екип Varna24.bg 12:29 / 09.02.2010Коментари (0)1077
© Народно дело
С гол кючек пред сградата на „Топливо" ни посрещна вчера млад ром, който в знак на протест, че е сниман от камерите ни, си събу гащите и се надупи. Той и още неколцина негови авери въртят незаконна търговия с въглища, които по техни думи взели от социалните служби. Тоест това, както те сами заявиха, било целевата им помощ за отопление през зимата. Ромите пренасят стоката си с камиони с варненска регистрация. По всяка вероятност те са жители от съседно населено място, твърдят запознати. Шофьорът, който обслужва въглищната мафия, получава по 5 лева на ден, както сподели вчера самият той. 

Алъш-веришът се разиграва пред сградата на „Топливо", където цените на твърдото гориво са далеч по-ниски от тези на ромските, а качеството безспорно. 

Толкова много се вбесиха вчера нарушителите, задето ги хванахме в крачка, че пред камера един от тях си събу гащите и в знак на протест и напук на минусовите температури игра гол кючек. „Ще ти забърша един и ще те обърна, да се махаш с таз камера", разкрещя се аверът му, който малко по-рано ни увещаваше, че цените на неговите въглища са по-ниски от тези в „Топливо". Смуглите твърдят, че само срещу 13 лева дават 35-килограмов чувал. Но на метри в регламентирания обект 45 кила вървят за 12 лв. Циганите обаче „залавят" клиенти още от портала. Най-чевръстият настоятелно кани хората да си закупят въглища от техните, защото са суперкачествени, а и опашките след портала са дълги. „За парно, за печка, за какво ти трябват?", пита той. Край мястото, където са наредили над 30 чувала от тези с ваучерите, обясняват, че не могат да ни издадат касов бон и фактура. Клиенти за ромските въглища все пак се намират. Тези, които не желаят да чакат дълго, грабват чувалчето от улицата и потеглят с мръсна газ. А после разбират, че са прекарани. 

Редовни купувачи на въглища от „Топливо" твърдят, че нерегламентираната търговия от години им създава неприятности. „Веднъж и аз се хванах на въдицата на ромите, купих си от тях, а после разбрах, че съм ги взел по-скъпо", разкри варненец. Никой от чакащите на опашка обаче не посмял да подаде сигнал или оплакване от ромите. „Не купувам от тях, защото не съм сигурен нито в качеството на стоката, нито пък могат да ми издадат документ за произход." Така отговориха друга част от чакащите пред „Топливо".

Целеви помощи във вид на натура не сме отпускали през този отоплителен сезон. От 4900 души никой не е пожелал дърва, всички са взели пари, за да се отопляват с ток. Това заяви Димитричка Кънчева - директор на „Социално подпомагане" във Варна. Тоест ако е вярно това, че ромите са взели въглищата с ваучери, а не са ги откраднали, както един от тях се пошегува, значи, че те не са местни. Кънчева уточни, че още през септември се определя видът на горивото и помощта, която ще се отпусне. Как точно ромите са се снабдили с въглищата и притежават ли документ за произход, въпреки че за търговията не издават касов бон - оставаме това на компетентните органи.



Източник: в. "Народно дело"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: