Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Рояците от еднодневки изчезват до седмица
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 02.07.2015Коментари (0)9206
©
Досадните "облаци" от дребни мушици, известни като еднодневки се очаква да изчезнат до седмица, сподели за Varna24.bg Антоанета Тончева, управител на общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция и дератизация" . 

Прогнозата си г-жа Тончева обоснова с факта, че дребните мушици имат живот от няколко часа до две седмици и предвид приблизителния период на тяхната поява се очаква животът на миниатюрните насекоми скоро да приключи и рояците да изчезнат приблизително в рамките на следващите 7 дни.

Това е явление, познато като каламитед, или масова поява на насекоми, които причиняват огромни опустошения, коментира експерта. 

Облаците от дребни досадници, които влизат в носа, устата, очите и ушите на хора и животни са завладели целия град, като тормозят варненци и туристите по курортите навсякъде и по всяко време. 

Срещу тях не се предприема някакво пръскане или специална обработка, тъй като се очаква явлението да е краткотрайно и освен това не носи риск от някаква зараза, уточни още г-жа Тончева. 

Тя сподели, че в професионалната си 32-годишна практика досега не е била свидетел на подобно явление, с изключение на сходен случай в Кранево, когато природата сама овладяла нещата за няколко дни. 

Във Варна досега е имало каламитед на калинки и листни въшки.

Според специалистите това са нормални явления, тъй като в природата има цикличност и през определен период от време дадени видове се размножават рязко.

Според Уикипедия еднодневките са насекоми, широко разпространени у нас - срещат се край различни сладководни басейни - реки и езера. Те са нежни насекоми, с една или две двойки крила и дълги многочленести нишки на върха на коремчето. Устният им апарат е закърнял и не се храни. Гърдите са добре развити, краката са нормално устроени, но служат не толкова за движение, колкото за прикрепване към растителността при кацане. 

Г-жа Тончева сподели, че са обработени площите в града против комари и кърлежи и неприятни изненади в тази посока не можем да очакваме.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Бури и градушки 2024
Коронацията на Чарлз III
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: