Ръкопашен бой за лихвоточки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:56 / 15.05.2009
1135
Ръкопашен бой за осребряване на лихвоточките за жилища настана в цялата страна. Причината е, че изтича срокът, в който хората могат да заменят събраните точки за пари. За всяка лихвоточка държавата плаща по 8 стотинки. Така някои получават по 24-25 хиляди лева, казаха специалистите. Масово пък хората са натрупали по 5-10 хиляди. Крайният срок за подаването на документи за размяната обаче е 21 май. Затова навсякъде в общините има стълпотворения от изнервени хора.

С крошета воюваха за обезщетения в Сливенската община. Всеки ден най-малко хиляда души се редят на опашка, за да вземат парите си. Приемаме максимум по 400 души, повече не можем, обясни шефката на комисията Мария Григорова. В Сливен 3 хиляди души са в списъка на общинската комисия за лихвоточките. Още 5 хиляди обаче чакат на опашка. Подобно е положението и в Пловдив. Там хората буквално спят пред гишетата. Във Варна пък на ден по 500 души се редят на опашка. Работим, докато има чакащи, налага се и до сред нощ, каза председателката на комисията за уреждане на жилищно-спестовни влогове Донка Недялкова. В службата са изключили телефона за връзка, за да не се изнервят хората от позвънявания. Във Варна 11 хиляди имат лихвоточки. Досега обаче само 2-3 хиляди души са подали документи. Хората, които не успеят да влязат в списъците, ще имат право на възражение. Заради хаоса с лихвоточките народният представител от Пловдив Захари Георгиев внесе тази седмица предложение за изменение на закона. Проектът предвижда срокът за прием на документите да се удължи до края годината. Освен това да се разшири възможността за прехвърляне на лихвочислата. Притежателите им ще могат да ги преотстъпват и на свои роднини по съребрена линия до трета степен включително.

Източник: в. "Стандарт"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Нападения над хора и други животни: Тормоз и страх заради глутниц...
Какво ще бъде времето във Варна днес
БСП - Обединена левица регистрира листата си за вота във Варна
Варна отпразнува тържествено 116-та годишнина от обявяването на Н...
Йордан Цонев повежда листата на "ДПС-Ново начало" във Варна
Ядосани туристи пред "Аладжа манастир" заради "вход свободен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).